lördag 18 augusti 2012

När Putin gjorde bort sig! Nu stöttar hela världen Pussy Riot...

I går föll domen i den uppmärksammade rättegången mot Pussy Riot i Ryssland. Punktrion dömdes till två års fängelse för huliganism - och svarade med att skratta. 
I går föll domen i den uppmärksammade rättegången mot Pussy Riot i Ryssland.
Punktrion dömdes till två års fängelse för huliganism - och svarade med att skratta

Världens uppror
Av: Brita Svensson, Expressen
Ingen manager hade kunnat lansera en grupp lika effektivt som Rysslands president Putin.

Nu vet alla vilka Pussy Riot är.
Masja, Katja och Nadja är världsstjärnor. Och alla vet vilka idéer de står för.

Och:

Bilderna på de tre åtalade Pussy Riot-kvinnorna Nadezjda "Nadja" Tolokonnikova, 22, Maria "Masja" Aljochina, 24, och Jekaterina "Katja" Samutsevitj, 29, i en glasbur under rättegången har på ett chockerande sätt visat hur den ryska "rättvisan" ser ut.

Vidrigt brutal. Man fattar uppriktigt sagt inte kopplingen till det ystra sprattlandet som syns på Youtube-filmen. Det för mer för tankarna till Pippi Långstrump än politiska huliganer.
Men det otroligt coola med Pussy Riot-trion är att de inte suttit och gråtit i sin bur. De har skrattat. De vägrar vara offer, och hela världen håller med.
Hela världen älskar dem, och de uppmanar alla att sätta på sig en stickad luva i en glad färg, och hänga med i rörelsen.
Det som får Putin att se så dum ut är att det inte finns något aggressivt eller hotfullt i Pussy Riot-aktionen. Den var knasig, rolig och färgglad.
Och nu ska tre unga kvinnor sitta i fängelse i två år för dessa 51 sekunder?
Jag blir faktiskt inte arg. Jag gör som Nadja, Masja och Katja. Jag skrattar. Och högst av alla skrattar Pippi Långstrump, där hon ligger med fötterna på huvudkudden i Villa Villekulla och stickar på en färgglad rånarluva.
Läs hela artikeln här.


Carl Bildt kritisk mot Pussy Riat-domen
Utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk till domen mot punktrion Pussy Riot och beskriver rättegången som "farsartad".

- Domen är orimligt hård och rättegången har visat tydliga tecken på att vara politiserad, säger han till TT
Läs hela artikeln här.


Carl Bildt i SvD: Ryska domen farsartad
Enligt utrikesminister Carl Bildt har EU reagerat hårt mot domen, som han menar är ett uttryck för en tendens som finns i Ryssland just nu.

– Det finns en ökad användning av rättssystemet för att försöka att dämpa politiska meningsyttringar av olika slag, säger han till Ekot.
Han anser att rättegången varit ”farsartad” och att domen var politisk.
Läs artikeln här.


Dagens Nyheter
Ledaren: Ryska samvetsfångar
Med den fällande domen blir Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj några av världens mest namnkunniga samvetsfångar. I intervjuer har de sagt att de aldrig hade för avsikt att kränka troende kristna eller bli symboler för den ryska demokratirörelsen.

I praktiken tycks de ha gjort både och. Samtidigt som de synnerligen effektivt har lyckats rikta sökarljuset på Rysslands främsta brist: den på flera av varandra oberoende maktcentra.
Läs hela texten här.


Experten:
Oproportionellt hårt straff
Läs hela artikeln här.


AIK-fans stödjer Pussy Riot
I samband med Europa League-matchen i fotboll mot CSKA Moskva på torsdag kommer AIK:s supportrar att ordna en manifestation som stöd för den fängslade musikgruppen Pussy Riot. För tillfället pågår ett upprop på fan-sidan Gnagarforum.
Läs hela artikeln här.

9 kommentarer:

 1. Bra av AIK fansen. Upp med banderoller det kommer att synas i rysk TV.
  Även ljud går fram.

  Dags nu att börja med konsumentbojkott av alla varor från Ryssland.
  Dom (Ryssland och Kina) bidrar ju också till att blodbadet fortsätter i Syrien på oskyldiga människor.

  Tvi fan, för dessa regimer.

  SvaraRadera
 2. AIKfansen kan möjligen ha fått någonting om bakfoten. Deras grabbiga kultur ligger
  väl egentligen närmare Putin och hans machostil. Dock är det Hammarbyfansen som hittat på den lätt skabrösa ramsan om "Bajen, bärs och rakade brudar".

  DJURGÅRDEN är dock alltid att föredra ...

  SvaraRadera
 3. Det finns nu en svensk "punkig" översättning av vad Pussy Riot framförde i Frälsarkatedralen.

  "(Kör): O Guds moder, heliga jungfru, driv Putin ut, driv Putin ut, driv Putin ut! (Solo): Svarta rockar, epåletter av guld, församlingsmedlemmarna bugar och ber. Frihetens fantom i himmelens höjd - Pride till Sibirien i bojor och kedjor, KGB-chefen helig och mäktig sätter folket i rannsakningshäkte. Den högste är given makten och äran, därför skall kvinnor sätta barn till världen. Skit skit skit - helig skit skit skit. Kör: O Guds moder, heliga jungfru, bli feminist, bli feminist, bli feminist. (Solo): Kyrkan hyllar välgödda svin, kyrkoprocession i limousin. Till skolan tar de sina svängar - de är ute efter dina pengar. Patriarken Gundjaj, han tror på Putin, han borde tro på Gud, den skiten. Kyskhetsbälten gör oss inte fria, med i vårt tåg går jungfru Maria! Skit skit skit - helig skit skit skit. (Kör): O Guds moder, heliga jungfru, driv Putin ut driv Putin ut, driv Putin ut!"

  Tjena Tjejer!!

  SvaraRadera
 4. Kan inte låta bli att notera Hanne Kjöllers kommentar i dagens DN till vad moderate EUparlamentarikern Gunnar Hökmark uttryckt i ämnet på NEWSMILL, nämligen "I Putins machovärld är tre sjungande flickor ett hot."

  Kjöller (liberal feminist på högerkanten) kontrar med att "I Gunnar Hökmarks machovärld är vuxna kvinnor flickor. Och modiga aktivister "sjungande flickor"."

  Sådan tur att jag själv inte skrev någonting i stil med bångstyriga och upproriska flicksnärtor i
  glada pastellfärger ! Men det här visar väl att allt stöd från alla håll inte alltid är önskvärt. Själv väntar jag bara på en strikt musikalisk recension av bandets musikstycken. Är de lika bra som
  t ex tyska Malaria var en gång i tiden ? För tjejband skall väl i första hand jämföras med andra tjejband ? Eller ?

  SvaraRadera
 5. Och ikväll är alla svenskar AIKare utom möjligen Wernblom och Elm eftersom de båda råkar
  spela för just CSKA Moskva ...

  SvaraRadera
 6. Får man tro dagens tidning så har hela eller delar av Pussy Riot lämnat Ryssland. Landsflyktiga liksom Assange alltså.

  SvaraRadera
 7. Och ikväll är det alltså returmatch mellan CSKA och AIK i Moskva ! Återstår att se om några AIKfans är på plats och viftar med plakat och vad det i så fall står på plakaten.

  Men utgången av matchen är nog tyvärr ganska given ...

  SvaraRadera
 8. Och helt oväntat avlöpte fotbollsmatchen på så sätt att AIK vann med 2-0 och därigenom går in i Europa League som vinnare, till skillnad från Helsingborg som går in i samma något märkliga spelform som förlorare efter 2 förluster med 2-0 mot skotska Celtic ...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.