fredag 17 augusti 2012

Hela världen instämmer: Guds moder, tag bort Putin från Kreml!

Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina
Samutsevitj har suttit häktade ett halvår. För 40 sekunders
sprall för sång vet jag väl inte om det var precis. 
Pussy Riot - tre modiga små tjejtrasor - satte sig upp mot Vladimir Putin i 40 sekunder i den vackra Frälsarkatedralen.
Det klarade karlakarlen Putin inte av, han som gillar att visa upp sig med bar överkropp och visa sina muskler. Men se bara så lättkränkt han är.

Medlemmarna är åtalade för huliganism efter att i februari ha genomfört ett regimkritisk spratt i Frälsarkatedralen i Moskva. Sju års fängelse riskerar de. Räcker det med tre ska de vara glada, sägs det. Och nu väntar vi på domen.

Så vad har Putin egentligen lyckats med? Ingenting faktiskt. Han har tvärtom fått på käften. 
I dag vet hela västvärlden
vad Pussy Riot är, vad de gjorde under 40 sekunder och varför. Och hur lättkränkt och löjlig den ryske ledaren Putin är.
Idag, när domen väntas, hålls till och med stödmanifestationer runt om i världen, bland annat utanför Ryska ambassaden i Stockholm. Det kan knappast vara bättre för DN, Svenskan och Expressen vars redaktioner ligger tvärs över vägen.


Pussy Riot får brett stöd från hela världen. Bland de artister som tagit ställning mot Putin är:
Madonna (på en konsert i Moskva till och med), Björk, Red Hot Chili Peppers, Patti Smith och Sting.
Elektropunkdrottningen Peaches hyllar det ryska punkbandet Pussy Riot, som åtalats för sin kritik av Gud och Putin.
Kanadensiskan Peaches har skrivit låten Free Pussy Riot och spelat in en video i Berlin. Alla intäkter kommer att gå till att betala advokatkostnaderna, säger Peaches till Rolling Stone. I videon sjunger hon ”Church and state separate/shoot a flare for the punk prayer”. Videon slutar med att massor av människor skriker ”We are all Pussy Riot”.

Amnesty International har meddelat att de betraktar tjejerna som politiska fångar.

Demonstrationer har genomförts i städer som Reykjavik och Berlin.
Pussy Riots två minuter långa film "Guds moder, kör ut Putin" på Youtube har setts av miljoner.
I helgen fick Madonna - som i veckan som gick uttalade sitt stöd till Pussy Riot - känna på de ryska makthavarnas missnöje. Den ryske politikern och diplomaten Dmitrij Rogozin kallade Madonna för en ”moraliserande slampa” på Twitter. Snacka om dåliga förlorare.

- Och processen kring domslutet DIREKTSÄNDS. Från Moskva!

-De har egna Wikipedia-konton på många språk.
Så här står det i det svenska om inte slaskblaskeredaktören har varit där och ändrat:
Pussy Riot är en rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv.
Bandet genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.[1]
2012 åtalades tre av medlemmarna för huliganism efter att ha genomfört ett regimkritiskt performance i Frälsarkatedralen i Moskva i februari. Fallet väckte stor internationell uppmärksamhet och många kulturarbetare, såväl ryska som internationella, har ställt sig på Pussy Riots sida. Kvinnorna riskerar upp till sju års fängelse.[2] Åklagare krävde tre års fängelse.[3] Spelningen i Frälsarkatedralen var enligt bandet själva ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.[1]
Den stora uppmärksamheten måste skaka Putin. 
För mindre än ett år sedan besökte Nadia Toloknó Kalmar
i samband med en utställning.
Läs om det här.
Det är fantastiskt och mycket ovanligt i ett land där "obekväma" människor vanligen mördas som Anna Politkovskaja eller helt enkelt bara "försvinner".

Tjejerna i Pussy Riot kan gå till historien som de första som faktiskt lyckades skaka den ryska regimen. Snacka om oblodig revolution!

De smädade Gud!
De ryska myndigheterna hetsar de djupt troende ryssarna som har sovjettiden när de var så svältfödda på religion i färskt minne. Makthavarna hetsar följaktligen folket mot Pussy Riot med motiveringen att de har utmanat den ryskortodoxa kyrkan (som inte ens fick finnas under Sovjettiden).

Aftonbladet:
Punktjejerna riskerar fängelse för att de utmanat rysk-ortodoxa kyrkan
Av nyhetsrapporteringen kan man få för sig att det ryska punkbandet Pussy Riot åtalas för att ha varit kritiska mot Putin och hans styre. Riktigt så är det inte.
Med masker för ansiktet och med nakna armar och ben framförde de en sång som smädade Gud och patriarken i Frälsarkatedralen i Moskva. Därför åtalas de nu med stöd i lagen som förbjuder hets mot religiösa grupper.
Läs hela artikeln här.

Dags för världen att hjälpa Pussy Riot,
skriver Svenska Dagbladet.
Pussy Riot visar tydligt att kultur är politik, inte underhållning. De har tagit risker i sin kamp för rysk demokrati – nu är det dags för omvärlden att ta över arbetet.
Läs hela artikeln här.
Dagens Nyheter:
Pussy Riots aktioner utmanar Putins makt.

Under rättegången har åklagaren beskrivit Pussy Riot som hädare och hävdat att de förolämpar alla Rysslands troende. En advokat för den målsägande sidan har kallat feminism ”en dödssynd”. Den ryskortodoxa kyrkans officielle talesman har förklarat att gruppen kommer att straffas ”både i detta liv och nästa”.
–  De försöker göra oss till någon sorts djävulsdyrkare. Men vårt budskap är politiskt. Vi riktar oss inte mot religionen i sig, utan mot kyrkans ledning, säger Lena.
En måltavla är patriarken Kirill, den ryska kyrkans överhuvud. ”Kirill tror på Putin, fast han borde tro på Gud i stället”, heter det i en textrad.
Det har uppenbarligen träffat en öm punkt: den 65-årige patriarken har öppet visat sitt stöd för Putin under de senaste åren och bland annat förklarat att det är ”ogudaktigt att demonstrera mot makten”. Pussy Riots katedralframträdande har han kallat ”Satans verk”.
Läs hela artikeln här.


Fakta (DN): 
• Pussy Riot är ett kollektiv bestående av ett tiotal unga kvinnor. De kallar sig en punkgrupp, men är snarare performancekonstnärer som använder musik i sina politiska aktioner. De framträder alltid anonymt, iklädda klänningar och rånarluvor i klara färger.
• Den 21 februari tog sig fem medlemmar fram till altaret i Frälsarkatedralen i Moskva, där de under cirka en halv minut sjöng och dansade. Filmen från detta tillfälle klipptes ihop med ett framträdande från en annan katedral, ljud lades på och resultatet blev Youtubevideon ”Guds moder, kör ut Putin”.
• Den 3 mars greps Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina, och två veckor senare Jekaterina Samutsevitj. De tre bandmedlemmarna har suttit häktade sedan dess. I april åtalades de för huliganism och anstiftan till religiöst hat.
• De tre riskerar sju års fängelse, men åklagaren har krävt tre år. President Putin själv sade nyligen under ett besök vid London-OS att de tre ”inte bör dömas för strängt”.


Pressad säger Vladimir Putin idag att han inte tycker att Pussy Riot ska få så hårda straff. Han hoppas att de ska förstå vad de har gjort men att det är domstolen som bestämmer. Inte han.


Jag menar blott!


Till och med den ryskortodoxa kyrkan tycker att han är töntig:
- Jesus förlåter punktjejernas hädelse i Frälsarkatedralen
I vissa avseenden är Ryssland ett mer pluralistiskt samhälle än det svenska. Jesus är en maktfaktor. Där har Vår Herre synpunkter på både politiken och rättskipningen.
Kyrkan får därmed en moralisk kraft, möjligen på både gott och ont.
Skulle Jesus ha förlåtit Pussy Riot? Fader Ptitsyn dröjde inte en sekund med svaret. ”Självklart. Ingen tvekan.”
Nåd gick före rätt för prästen Alexander Ptitsyn. Jesu kärleksbudskap var starkare hans eget avståndstagande. Det är svårt att tänka sig något liknande i Sverige. Punkband får sjunga vad de vill. Kyrkorummet kan användas till det mesta. Ingen biskop tar Bibeln i handen och hävdar att kejsaren ska ha vad han ska, men inte mer.
Man kan följa debatten om Pussy Riot som en illustration till hur annorlunda den ryska mentaliteten är mot vår. I alla sammanhang dyker Dostojevskis brott, straff och försoning upp.
Tre unga kvinnor i punkbandet Pussy Riot står inför rätta i Moskva. De greps i mars, när de framförde en Putin-kritisk sång från altaret i Frälsarkatedralen. I sången bad de jungfru Maria om hjälp att tvinga bort Vladimir Putin från presidentposten. Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Maria Alekhina kan få sju års fängelse för sin regimkritiska hädelse definierad som huliganism och satanism.
Fader Alexander anser att de unga kvinnorna inte ska slippa straff. Som så ofta ser han dem som betalda agenter från Väst.
”Att inte straffa det onda är detsamma som att uppmuntra det onda”, säger han i en intervju i New York Times. Men han anser, att tiden i fängelse sedan mars är ett tillräckligt straff. Han känner medlidande med de unga kvinnorna som varit inspärrade med kriminella och knarkare.

Läs hela artiken här.

I Ryssland är Frälsarkatedralen viktig!
Frälsarkatedralen är på sätt och vis med sin turbulenta historia ett enda stort monument för friheten.
Den började byggas 1839 i enlighet med den bysantiska väckelsen och efter ritningar av en arkitekt från St Petersburg. För det offrades ett medeltida kloster vilket man numera ser som ett ödets ironi.

Katedralen invigdes 1883 - alltså efter 44 år men sprängdes i bitar av sovjetregimen 1931. I Sovjet var religionsutövning förbjudet och katedraler kunde lätt göras om till limfabriker och annat. Men den här revs alltså.

På platsen skulle i stället ha byggts ett 400 meter högt palats för kongressen med en stor staty av Lenin på toppen. De förnekar sig liksom inte, de goda ryssarna. Ritningen stod som förlaga till de sju vackra, stalinistiska skyskrapor som fortfarande utmärker sig i centrala Moskva.

Men bara grunden var klar när Andra världskriget satte stopp för projektet. Och Stalins efterträdare - Nikita Chrustjof - hade, som man sa, inte mage för sådan hybris.

Projektet övergavs och grunden fick under sovjettiden fungera som världens största utomhuspool i vilken vattnet hölls 27 grader varmt året runt. Det förde med sig att en tjock dimma ständigt låg över området där det just på grund av dimman inträffade ett antal ohyggliga dödsfall och mord som sällan eller aldrig fick sin lösning.

När Sovjetunionen föll den 1 januari 1992 byggdes Frälsarkatedralen upp och stod färdig för invigning 2000 som en enda stor symbol för friheten. Den ursprungliga katedralen stod modell för bygget men modernt material användes. Katedralen har såväl luftkonditionering som telekommunikation, hissar och garage. Den är ett givet turistmål för alla som besöker Moskva.


En väl vald plats alltså för en protest mot diktatorn Putin
men farlig med tanke på kyrkans makt i Ryssland.


Jonas Sima i Aftonbladet:
Konst och musik har historiskt sett varit subversiva vapen i despotiska samhällen. De har förmågan att förena och påverka människor. Inte minst den ryska historien är fylld av exempel på det. Sedan Putin kom till makten har konstnärer, musiker och författare gått i täten för den största politiska protest­rörelsen efter kommunismens fall. Domen mot Pussy Riot är därför en viktig markering från maktens sida. Men den blottar också hur tre kvinnor i 20-års­åldern på egen hand lyckats oroa Putins män. Med imponerande kaxiga leenden i rättegångs­salen visar de att de inte låter sig bli skrämda till tystnad
Läs hela artikeln här.

Svenska Dagbladet
Pussy Riots metoder har gamla anor
Trevlig typ...
AVANTGARDE Precis som i 1910-talets Ryssland känner dagens intelligentia en föraning om att det politiska systemet snart kommer att gå i graven. Kampen förs nu som då med provokationer, ironi och överdrifter.
Läs hela artikeln här.

Sveriges Radio
Från Voiná till Pussy Riot - konst som motstånd Publicerat: torsdag 16 augusti kl 07:46 , Imorgon faller domen i rättegången mot det ryska performancekollektivet Pussy Riot, en process som skakat om det ryska kulturlivet och delar av samhället i övrigt. Tre unga kvinnor riskerar fleråriga fängelsestraff för att i Kristi Frälsar-katedralen i Moskva i mindre än en minut ha framfört en sång mot Rysslands president Putin. Men Pussy Riot kom inte från ingenstans. Gruppen har starka band till ett av de två konkurrerande ryska konstnärskollektiven med namnet Voiná (Krig). Kulturnytts Fredrik Wadström träffade en av huvudpersonerna i Pussy Riot-fallet innan den gruppen bildats, 22-åriga Nadia Toloknó (Nadezhda Tolokonnikova), som nu suttit inspärrad i snart ett halvår.
Läs hela artikeln här.

Jag håller tummarna för Pussy Riot idag! Gör det du också!
Oavsett hur det går så är de ryska hjältinnor
(om än kanske inte några större musikanter).


Tillägg:
Protestaktioner idag:

Join Pussy Riot Global Day 17 August

pointneufparis.jpg

Barcelona: https://www.facebook.com/events/428870363832253/
Belgrade : http://www.facebook.com/events/353321734744751/
Berlin: http://www.facebook.com/events/341464445932389/
Brighton: http://www.facebook.com/events/476321332380904/
Brisbane: http://www.facebook.com/events/393769817342711/
Bruxelles : http://www.amnestyinternational.be/doc/s-informer/actualites-2/article/russie-manifestation-pour-la
Budapest : http://www.facebook.com/events/186797388120561/
Buenos Aires: http://www.facebook.com/events/271199299647295/
Chicago : http://www.facebook.com/events/408042082576296/
Chisinau/Moldova: http://www.facebook.com/events/493393557354880/
Copenhagen: http://www.facebook.com/events/424471940927930/ https://www.facebook.com/events/374520859284447/
Derry, Ireland: http://www.facebook.com/events/102245836592357/
Dublin: http://www.facebook.com/events/274613749309206/
Edinburgh : http://www.facebook.com/events/449996151712113/
Florence (Firenze) : http://www.facebook.com/events/459331887430924/
Francfort/Frankfurt : http://www.facebook.com/events/109159509232189/
Genéve: http://www.facebook.com/events/110110862469275/
Göteborg: http://www.facebook.com/events/274179756015202/
Hamburg: http://www.facebook.com/events/427926530583502/
Helsinki: https://www.facebook.com/events/424531920915641/
Kaliningrad: http://vk.com/event41762298
Köln/Cologne: http://www.facebook.com/events/349557895119950/
Kiev: http://www.facebook.com/events/227350677388464/
Leeds: http://www.facebook.com/events/155657094558291/
Lisbon : https://www.facebook.com/events/417108111650990/
London: https://www.facebook.com/events/337559159661689/ http://www.guardian.co.uk/music/2012/aug/13/royal-court-pussy-riot-readi...
Madrid: http://www.facebook.com/events/350516441690013/
Marseille: http://www.facebook.com/events/347401892005724/
Melbourne: https://www.facebook.com/events/357491980994134/
Mendoza, Argentina: https://www.facebook.com/events/488788877798731/
Milan: https://www.facebook.com/events/134453260030214/
Minneapolis : http://www.facebook.com/events/453640387991012/
Montréal : http://www.facebook.com/events/388534647880948/
Moscow: http://www.facebook.com/events/401297053252028/ http://www.facebook.com/events/337847742969653/
München/Munich: http://www.facebook.com/events/142675212539886/
Murmansk: http://vk.com/pussyriot51
Nantes: http://www.facebook.com/events/351885048219480/
New York City: https://www.facebook.com/events/262241200554708/ http://www.facebook.com/events/336406896449171/
Nice: https://www.facebook.com/events/433177160059098/
Odessa: http://vk.com/event41737295 https://www.facebook.com/events/176445712490602/?context=create
Oslo: http://www.facebook.com/events/408330272558296/
Ottawa: https://www.facebook.com/events/273166786116903/
Paris: https://www.facebook.com/events/477310605615546/
Perm: http://vk.com/event41594563
Plzeň, Czech Republic : http://www.facebook.com/events/400914553304005/
Portland : http://www.facebook.com/events/454346897919936/
Prague : http://www.facebook.com/events/173074842817417/
Reykjavik: https://www.facebook.com/events/458139040873098/
Riga: https://www.facebook.com/events/458755374145273
Samara: http://vk.com/freepussyriotsamara
San Francisco: http://www.facebook.com/events/424888970880304/ https://www.facebook.com/events/509970192361811/
Sidney: http://www.facebook.com/events/513418808674744/
Stockholm: https://www.facebook.com/events/345703202177925
St. Petersburg: http://vk.com/freepussyriot170812spb
Tel Aviv: https://www.facebook.com/events/130257380452299/
Toronto : https://www.facebook.com/events/306577532773598/
Toulouse : http://www.facebook.com/events/431789516864929/
Tournai, Belgium : https://www.facebook.com/events/372254449510600/
Tver: http://vk.com/tverforpr
Västerås: https://www.facebook.com/events/367931276613819/
Vilinus: http://www.facebook.com/events/450340734998207/
Warszawa: http://www.facebook.com/events/465259630171770/
Washington: https://www.facebook.com/events/418284021540525/?context=create&ref=book...
Wien/Vienna: http://raw.at/raverse/2012/pussy-riot-solitreffen-am-13-08-12

42 kommentarer:

 1. Tjejtrasa är ett kul ord ! Och frågan är om Putin inte är bakom flötet på en av bilderna.

  SvaraRadera
 2. Det är helt rätt att de åtalas - Putin har inget med rättsprocessen att skaffa. Att bete sig som huliganer och vanhelga de ortodoxa ritualerna är däremot straffbara handlingar - precis som åklagaren väljer att framställa det hela:

  Under rättegången har åklagaren beskrivit Pussy Riot som hädare och hävdat att de förolämpar alla Rysslands troende. En advokat för den målsägande sidan har kallat feminism ”en dödssynd”. Den ryskortodoxa kyrkans officielle talesman har förklarat att gruppen kommer att straffas ”både i detta liv och nästa”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observer
   Skulle inte du flytta till Ecuador?
   De du citerar har tillhör ju samma begåvningsreserv som du själv.
   I Ecuador kan du kanske vara till någon glädje.

   Det finns ingenting i Ryssland som inte Vladimir Putin bestämmer över.
   Glöm det!

   Radera
  2. Du Monica Antonsson tycker att man skall få häda och vanhelga sådant som andra upplever som religiöst, heligt och andligt. Allt skall få gå! Och om mot förmodan åtal väcks så är det Putins fel. Snacka sedan om begåvningsreserv!

   Radera
  3. Alldeles riktigt.
   Och du får också tycka precis vad du vill.
   Det är demokrati.
   Sånt har de aldrig hört talas om i Ryssland.

   Och när det gäller Ryssland så vet jag mycket mer om det än vad du någonsin kommer att göra. Åk dit och kolla. De tar dig direkt.

   Det här var väl ett bra uppslag för slaskblaskan.
   Skriv något knäppt under Nyheter nu så känns det snart bättre.
   Det är dumt att svälja citroner, ser du.
   Man blir så sur då.

   Kan du sedan vara så snäll och återvända till de bloggar där du hör hemma, så vore jag tacksam. Ingen här är tilltalad av ditt sällskap.

   Radera
  4. Javisst ja, du har ju en viss rysk anknytning ja. Därav de starka känslorna.
   Så avslöjad du blev.
   Ha ha ha...
   Ryssland är ett fantastiskt land på många vis.
   Flytta dit!
   För du verkar ju inte vara tilltalad av Ecuador!

   Radera
  5. Det kan jag upplysa dig om att jag har inga planer på att flytta till Ecuador. Förresten så gjorde finländska Iltalehti en gallup i går om huruvida Julian Assange skall utlämnas till Sverige. Endast 28 % av drygt 8000 ansåg att han bör utlämnas medan en förkrossande majoritet på 72 % ansåg att han bör göra allt för att undvika "rättsstaten" Sverige. Som du ser så behöver man inte åka till Ecuador för att ha förståndiga åsikter om saker och ting.

   Radera
  6. Njae, det var ju inte direkt därför du skulle flytta dit. Du borde flytta dit eller till Ryssland så att vi blir av med dig.
   Och när du nu ironiserar över "rättsstaten" Sverige som du ju grovt utnyttat så många år så är det väl snudd på högförräderi.
   Om Ecuador och Ryssland som rättsstater är så mycket bättre än Sverige så har du väl ingenting att klaga på. Flytta så snabbt som möjligt, vet ja.
   Här gör du ingen glad.

   Radera
  7. Under rättegången beskriver åklagaren feminism/kvinnorörelsen som en "dödssynd". Jag anser att det är att häda, förolämpa och vanhelga en stor rörelse som verkar för alla människors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter i världen. För detta brott mot de mänskliga rättigheterna, borde alla antifeministiska män straffas i "både detta liv och nästa".

   Radera
 3. De här är otroligt modiga och kunniga kvinnor.
  De tal de höll i domstolen kommer att gå till historien.
  Utan att ha något skriftligt stöd citerades stycken ur olika litteratur och vävdes ihop med dagens totalitära Ryssland.
  Nadia Toloknos har iscensatts som teater som framförs i London idag som stöd.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5230671

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken!

   Pussy Riots vittnesmål blir teater
   Publicerat: tisdag 14 augusti kl 13:47 , Kulturnytt
   Den ryska punkgruppen Pussy Riots vittnesmål blir teater. Enligt SVT:s "Kulturnyheterna" har poeten Sacha Dugdale översatt bandmedlemmarnas vittnesmål till engelska efter en idé av pjäsförfattaren EV Crowe.


   Enligt The Guardian ska en rad skådespelare läsa upp vittnesmålen på the Royal Court Theatre i London på fredag, en timme innan domen i målet mot tre av medlemmarna i Pussy Riot meddelas i Moskva. Pussy Riot är åtalade för huliganism efter att ha genomfört en regimkritisk performance i Frälsarkatedralen i Moskva. Gruppen har fått ett brett stöd världen över, bland annat från artister som Madonna, Björk, Red Hot Chili Peppers, Patti Smith och Sting.
   TT Spektra

   Radera
  2. Man kan kanske hoppas på att TURteatern sätter upp den där pjäsen i Sverige
   någon gång efter att de avslutat SCUMmanifestet som fortfarande lever och
   har hälsan ...

   Radera
  3. Det vore ju en väldigt bra idé faktiskt.
   Jag kan tänka mig att bidra med texter, musik eller regi eller nåt.

   Radera
 4. Observer är ju sinnessjuk och bitter, tror tonläget hade varit annorlunda på många ställen om de hade varit dick riot istället...just saying...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de har i alla fall en stor uppgift.
   Och många påhejande anhängare.
   Det har inte den självförtvinande Observer.

   Radera
  2. Ja väljer man att vanhelga en religiös majoritet med att formligen urinera på altaret så svarar man i en domstol för att ha betett sig som huliganer. Och detta har Putin inget att skaffa med. Så enkelt är det.

   Radera
  3. Observer
   Nu lägger vi ner den diskussionen. I alla fall i min blogg. Du får tycka precis vad du vill. Vi andra har en annan åsikt.
   Och nu har du skrivit färdigt i den här bloggen.
   Tack för allt.
   Lev väl och våga dig på ett leende ibland.
   Det hjälper.

   Radera
 5. Apropå det här med att häda och vad man får och inte får göra så har väl
  den svenska punkgruppen Ebba Grön en gång i tiden spelat sin klassiska låt
  "Häng Gud" på kyrkorgel och jag tror det här finns med i någon film. Själv
  skulle jag aldrig våga ta mig för något liknande (bortsett från att jag vare sig
  kan spela eller sjunga). Lite orolig är man trots allt för att tvingas brinna i
  den eviga elden. Men andra religioner än den jag är född in i kan jag ledigt förtala
  vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan vara helt lugn, Verutschkow.
   Alltihop är biologi. Alla duger. Alla är lika mycket värda. Och ondska går igen.
   Allt går i cirklar.

   Observer har en rysk kvinna som är på väg att lämna honom.
   Klart han måste hålla sig väl med henne en sån här dag.
   Alla ryska kvinnor i Sverige förstår inte vad de har flytt ifrån.
   Jag känner också ryska Putin-anhängare som bor här.
   Man får undvika att tala om det helt enkelt.

   Radera
 6. Observer verkar komma från en avlägsen tid. Sverige avskaffade hädelseparagrafen 1948. Det var en viktig demokratisk landvinning.

  I Sovjet avskaffades den 1918, liksom en uppsjö av andra reaktionära lagar (som exempelvis förbudet mot homosexualitet).

  Tyvärr har saker sedan dess gått bakåt i Sovjet/Ryssland och idag har man domare och åklagare som verkar ha åkt hit med med tidsmaskin från 1898, eller så. Det är sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Störande av förrättning och förargelseväckande betende är dock olagligt, så aktionen hade varit brottslighär med. Men det handlar ju som sagt ovan om åsikter. Om det hade framförts kritik mot någon makthavare som pussy riots försvarare gillade så hade de inte försvarat dem.

   Radera
  2. Sa jag inte åt dig att gnälla i andra forum kanske!
   Du har svårt att hålla dig härifrån va?

   Vem har sagt att det var störande av förrättning? Vilken då förrättning?
   Ingen har rapporterat om någon sådan.
   Förargelseväckande beteende ja, men inget annat.
   Och två år! Det är ju pinsamt!
   Snacka om Putin inte har mycket att komma med.

   Det har för övrigt alltid varit olagligt att störta diktatorer. De är så lättkränkta, vet du. Som snubbarna i mansbranschen ungefär.
   Icke desto mindre var det heroiskt gjort av tjejerna.
   En hel värld fattar det - utom du.

   Du sitter faktiskt och försvarar en skoningslös diktator som inte drar sig för att låta mörda människor. Lukasjenko är hemsk men Putin är värre.
   Hur kan du leva med det?
   Och hur kan vi leva med dig?

   För som du vet är förtal och stalking också olagligt. Och begår man brott ska man betala, som du skrev i går.

   Om tjejernas försvarare hade gillat Putin så hade de rimligtvis haft en annan försvarare. Hur tänker du? Jeeeesus!

   Radera
 7. PS. Skickade från Firefox, där jag inte är inloggad, så jag vet inte om det syntes att jag är jag. Det var alltså jag som skickade kommentaren som inleds med att hädelseparagrafen ströks från svensk lag 1948.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för intressant info.

   Det är ju så att väldigt många i Ryssland faktiskt gillar Putin. Det beror uteslutande på all desinformation de matas med.
   Folk måste vara med i partiet OCH rösta på Putins parti. Annars förlorar de jobbet och råkar ut för andra repressalier. Man skäms inte ens för att berätta det. Stackars jäkel som hamnar i onåd och står utanför Putins parti. I Ryssland finns inga mänskliga rättigheter alls. Allt handlar om att hålla sig väl med makthavarna och att ange och svika varandra så mycket som möjligt.
   Aktioner som den här var väl inte direkt så konstnärlig eller ens smakfull. Även jag tycker att Frälsarkatedralen är för fin. Men den är mer som ett tivoli eller en religiös marknad än en plats för lugn och eftertanke.
   Hade aktionen genomförts någon annanstans så hade Putingänget inte kunnat luta sig mot kyrkan för att få sin hämnd. Men då hade det å andra sidan kanske inte blivit så stor uppmärksamhet.
   Det här kommer att gå till historien.
   Kanske störtas diktaturen av tre små tjejtrasor? Det hade ju varit kul.
   Sedan kanske vi kan få höra hur det verkligen gick till med den där oligarken som utmanade Putin för några år sedan - han som ägde alla bensinmackar i Ryssland - och kastades i fängelse.

   Bara mycket fega män gör så.
   En vacker dag får de smaka sin egen medicin.
   Kanske har det börjat nu...

   Radera
 8. PS. Den ryskortodoxa kyrkan var i högsta grad tillåten under sovjettiden. Den rehabiliterades av Stalin 1943, och hade under stalintiden en privilegierad ställning som den använde till att förtrycka andra samfund. Detta fortsatte under både Krustjev och Bresjnjev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt var de förhindrade att utöva religion då?
   Och varför gjordes kyrkorna om till fabriker?

   Radera
  2. Den ryskortodoxa kyrknas situation från och med 1943 var motsägesefull . De ortodoxa hyllar idag ofta Stalin, därför att han 1943 i princip lät prästerskapet återfå en del av sin tidigare ställning.

   De gynnades också av att andra religiösa grupper slogs ner hårt. De ortodoxa var de som motarbetades minst, och det gynnade dem.

   Sedan är det en annan sak att religion i sig motverkades. De religiösa fick hålla sig till kyrkorna (ja, varav en del men inte alla lades ned!) medan skolan propagerade ateism.

   Den allra värsta perioden för kristna i Sovjet var nog 1928-34, under Stalintidens första år (som brukar kallas "Tredje perioden) ". . Då förföljdes de på ett oerhört brutalt sätt. Sedan mildrades det under folkfrontsperioden i mitten av 30-talet och 1943 kom en total svängning. Men sedan hårdnade klimatet på nytt under Krustjev och Bresjnjev. Så för ortodoxa kyrkan är, ironiskt, nog, slutfasen av Stalins styre den bästa perioden under hela Sovjettiden.

   Förbjuden var den ortodoxa kyrkan aldrig i sig, och den förföljdes inte emellan 1943 och 1959, typ. Sedan började en ny typ av förföljelse, som dock var mycket mildare än den under 30-talet.

   Radera
  3. När man reser i Ryssland talar alla om att det var förbjudet och att kyrkorna skändades. Men du har antagligen rätt ändå. Undrar var man kan finna info om exakt vad det var som hände. Kunde vara intressant.

   Just nu pratas det om det (att kyrkorna skendades under Sovjettiden) i Moskva också - enligt sändningen i Expressen.

   Därför älskar ryssarna sina kyrkor. I Novozybkov har några tanter stått på marknaden i ur och skur och sjungit i flera år för att få ihop pengar till den rosa kyrkan.
   Den gula, den blå och den gröna finns också.

   Radera
  4. Från engelska Wikipedias uppslagsord om ryskortodoxa kyrkan:

   "After Nazi Germany's attack on the Soviet Union in 1941, Joseph Stalin revived the Russian Orthodox Church to intensify patriotic support for the war effort. On September 4, 1943, Metropolitans Sergius, Alexy and Nikolay had a meeting with Stalin and received a permission to convene a council on September 8, 1943, which elected Sergius Patriarch of Moscow and All Russia. This is considered by some as violation of the XXX Apostolic canon, as no church hierarch could be consecrated by secular authorities.[26] A new patriarch was elected, theological schools were opened, and thousands of churches began to function. The Moscow Theological Academy Seminary, which had been closed since 1918, was re-opened.
   Between 1945 and 1959 the official organization of the church was greatly expanded, although individual members of the clergy were occasionally arrested and exiled. The number of open churches reached 25,000. By 1957 about 22,000 Russian Orthodox churches had become active. But in 1959 Nikita Khrushchev initiated his own campaign against the Russian Orthodox Church and forced the closure of about 12,000 churches. By 1985 fewer than 7,000 churches remained active. Members of the church hierarchy were jailed or forced out, their places taken by docile clergy, many of whom had ties with the KGB. This decline was evident from the dramatic decay of many of the abandoned churches and monasteries that were previously common in even the smallest villages from the pre-revolutionary period."

   Radera
  5. Google

   "Efter Nazitysklands angrepp på Sovjetunionen 1941, återupplivade Josef Stalin den ryska ortodoxa kyrkan att intensifiera patriotiska stöd för krigsinsatsen. Den 4 september, 1943, var Metropolitans Sergius, Alexy och Nikolay ett möte med Stalin och fick tillstånd att sammankalla ett råd den 8 september 1943, som valde Sergius patriarken av Moskva och hela Ryssland. Detta anses av vissa som bryter mot XXX apostoliska kanon, eftersom ingen kyrka hierarch kunde invigas av sekulära myndigheter. [26] En ny patriark var valdes var teologiska skolor öppnades och tusentals kyrkor började fungera. i Moskva teologiska Akademin Seminary, som hade varit stängd sedan 1918, öppnades åter.
   Mellan 1945 och 1959 den officiella organisationen av kyrkan utvidgas mycket, även om enskilda medlemmar av prästerskapet emellanåt greps och exil. Antalet öppna kyrkor nådde 25.000. Genom 1957 ca 22.000 ryska ortodoxa kyrkorna hade blivit aktiv. Men i 1959 Nikita Chrusjtjov inledde sin kampanj mot den ryska ortodoxa kyrkan och tvingade stängningen av cirka 12.000 kyrkor. Genom 1985 färre än 7000 kyrkor fortsatt aktiv. Medlemmar i den kyrkliga hierarkin fängslades eller tvingas ut sina platser fattas av fogliga präster, hade många av dem banden till KGB. Denna nedgång var uppenbart från den dramatiska sönderfallet av många av de övergivna kyrkor och kloster som tidigare vanliga i även de minsta byarna från den förrevolutionära perioden. "

   Radera

  6. Intressant.
   Så vad ska man säga hände då?
   Att Krusse gjorde det så svårt han kunde för de ryskortodoxa kyrkorna och dess anhängare.
   Svårt att gå något riktigt grepp om faktiskt.
   Varför kan man undra.

   Jag har faktiskt träffat förre patriarken Alexij II.
   Det var på en fest med idel celebriteter (med anledning av 12 års dagen av tjernobylolyckan)efter föreställningen (en konsert för offren) ovanpå Bolsjojteatern i Moskva.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksij_II

   Radera
 9. Domen kommer att överklagas, meddelas Expressen genom CNN från Moskva.

  De åtalade har redan suttit inspärrade i fem (5) månader.
  Det finns en möjlighet att domaren anser att de därmed avtjänat sitt straff och släpps idag.

  Putin måste vara skakad av det här pressuppbådet och hela världens engagemang.

  Oppositionspolitikern och schackspelaren Garry Kasparov har gripits utanför rättssalen.

  Vad är straffet för att "sjunga" i en kyrka, undrar Expressen.
  Åklagaren yrkar på tre år.

  SvaraRadera
 10. Ett stort antal personer har gripits utanför rättssalen.
  Fem BUSSAR med oppositionella har körts iväg.

  TT har varit i kontakt med en av de åtalades försvarsadvokat:

  "Nikolaj Polozov, en av Pussy Riots advokater, kritiserar rättegången hårt. Polozov uppger för TT att kvinnorna hållits under "grymma" fängelseförhållanden och att domstolen inte gett dem möjlighet att försvara sina klienter.
  "Domstolen har inte tillåtit försvaret vittnen. Alla anklagelser stöder sig på en sak: utfrågningar genomförda av partiska experter som inte dolt sina religiösa övertygelser", skriver han till TT via e-post.
  Att de tre unga kvinnorna skulle ha gjort sig skyldiga till huliganism är enligt Polozov uteslutet. Möjligtvis kan de ha gjort sig skyldiga till att ha "förolämpat religiösa", men ett sådant brott kan bara resultera i ringa böter.
  "I stället har staten använt en lag som inte kan appliceras på det här fallet. Detta är hemskt", skriver han.
  President Putin gjorde fel när han kommenterade fallet innan domen föll, enligt advokaten som kallar det för "påtryckningar". Putin sade sig visserligen anse att ett milt straff vore rättvist, men också att de handlat fel.
  Polozov kallar en fällande dom "olaglig" och meddelar att de avser driva saken vidare i alla instanser de kan, såväl i Ryssland som i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
  "Det här fallet handlar om att försvara yttrandefrihet i Ryssland, landets framtid hänger till stor del på vad fallet mynnar ut i."

  SvaraRadera
 11. Tjejerna döms till två års fängelse för huliganism.
  Någon ropar: Skam, skam skam!
  De har tio dagar på sig att överklaga.

  Demonstranterna på gatan utanför ropar nu samfällt "Ryssland utan Putin".
  Polisen griper en av de mest högljudda och för iväg till väntande buss.

  Tänk att de måste ha dessa småtjejer i en bur.
  Vilken skam!

  SvaraRadera
 12. Slagordet nu: "Det här är en inkvisition!"

  Ytterligare fem grips nu. En av dem släpas över asfalten. Åhörarna skanderar "fascister" till polisen.

  Äldre kvinna skäller ut polisen efter noter.

  Efter fängelsebeskedet: demonstranterna skanderar texten som PR framförde. Hög gåshudsnivå nu.

  Ytterligare tre gripna. Polisen sägs hela tiden rikta in sig på dem som mest framstår som "aktivister"

  Hundratals människor ropar alltså "frige Pussy riot". Svårt att inte ryckas med.

  Oscar Broström:
  Nu släpps PR-trion ut ur glasburen. Fortfarande leendes, vid till synes gott mod.

  Samma äldre kvinna som skällde ut polisen skrattar nu föraktfullt ut dem.

  SvaraRadera
 13. Det är fullt med folk och kravallstaket utanför.

  SvaraRadera
 14. Folkmassan applåderar och busvisslar när gripna förs bort med buss.
  Folkmassan skanderar. Vet inte vad.

  Expressen:
  Mitt ryska sällskap vill inte berätta vad man just nu ropar och sneglar mot polisen. "They're shouting that Putin is... something". Han ler.

  Första busslasten med gripna lämnar området. Ovationer från demonstranterna.

  En man har gått med videokamera utmed kravallstaketen och filmat demonstranterna

  Opinionsbloggen: De förlorade ett riggat spel men vann över regimen
  http://bloggar.expressen.se/opinionsbloggen/

  Svenskar visade sitt stöd utanför ambassaden
  http://www.expressen.se/nyheter/svenskar-visade-sitt-stod-utanfor-ambassaden/

  Nu ska kritiska röster tystas
  http://www.aftonbladet.se/ledare/article15273516.ab

  Birgitta Olsson:
  http://www.expressen.se/debatt/darfor-maste-vi-sta-upp-for-pussy-riot/

  SvaraRadera
 15. SVT

  Fängelsestraff för Pussy Riot

  Domslut Medlemmarna i Pussy Riot döms till två års fängelse för sin protestbön.

  Publicerad 17 augusti 2012 - 12:40 – Uppdaterad 17 augusti 2012 - 16:19

  Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten


  Dela via e-mail

  Skriv ut  16.00 De dömda verkar ta beskedet med ro. De log och vinkade till folket i rättssalen när domen hade meddelats.

  15.58 När domaren meddelar domen skriker någon i rättsalen "Skam! Skam!" Skriver Expressen.

  15.53 En av Pussy Riots låtar spelas utanför domstolen, tillräckligt högt för att det ska höras svagt i rättsalen skriver the Moscow News.

  15.49 Domaren avfärdar Pussy Riot-medlemmarnas redogörelse om att de hade politiska motiv med sin protestbön, inte religiösa, skriver The Moscow News.

  15.38 Det som Pussy Riot står åtalade för har kunnat bevisas enligt domaren skriver Expressen.

  15.29 Michail Fedotov, ordförande för Kremls råd för mänskliga rättigheter, beklagar domstolens beslut. Fedotov, själv jurist, anser inte att de tre unga kvinnorna är skyldiga till brotten de åtalats för och att politiska snarare än religiösa motiv legat bakom aktionen.

  15.17 Syftet med protestbönen var att uppmuntra till religöst hat säger domaren.

  15.07 Pussy Riots aktion påminner om Sovjet-tidens skändning av landets kyrkor säger domaren, skriver Expressen.

  14.57 Experter har slagit fast att Pussy Riots protestbön var ett uttryck för hat mot ortodoxa kristna, enligt domaren skriver The Moscow News.

  14.51 En av Rysslands rikaste män Aleksander Lebedev, som erbjudit sig att betala borgen för Pussy Riot-medlemmarna, finns på plats i rättsalen skriver Expressen.

  14.37 Enligt den ryska tidningen The Village har polisen gripit ett större antal personer utanför domstolen, skriver The Moscow News.

  14.35 Enligt domaren kan bara en präst leda en bön i ryska katedraler, inte vem som helst, skriver The Guardian. Pussy Riot har alltså brutit mot kyrkans regler när de framförde sin protestbön.

  14.24 Domaren Marina Syrova läser fortfarande upp domen. Enligt Expressen är det vittnesmål som har lämnats under rättegången som redovisas för rätten.

  14.12 "Domstolen har inte tillåtit försvaret vittnen. Alla anklagelser stöder sig på en sak: utfrågningar genomförda av partiska experter som inte dolt sina religiösa övertygelser", skriver Nikolaj Polozov till TT via e-post.

  Forts.

  SvaraRadera
 16. Forts


  14.07 Nikolaj Polozov, en av Pussy Riots advokater, kritiserar rättegången hårt. Polozov uppger för TT att kvinnorna hållits under "grymma" fängelseförhållanden och att domstolen inte gett dem möjlighet att försvara sina klienter.

  14.04 Enligt domen har Pussy Riots "förolämpat Gud", skriver The Moscow News.

  13.47 Domen läses fortfarande upp. Pussy Riot sjöng en "blasfemisk" och "förolämpande" sång i Frälsarkatedralen, enligt domstolen. De ska ha begått ett "allvarligt brott mot allmän ordning" och stört lugnet, och ska ha varit medvetna om att deras agerande var förolämpande.

  13.43 De hundratals, kanske tusentals, som samlats utanför domstolen har börjat ropa slagord, skriver The Moscow News. Från ett läger hörs "Ner med polisen!" Från ett annat "Pussy Riots kommer förlora!"

  13.35 Domstolen anser att de tre kvinnorna drevs av "hat och fientlighet mot troende", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

  13.23 Medlemmarna i Pussy Riot är skyldiga till huliganism vid sin protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva, meddelar domstolen enligt Interfax.

  13.11 Den ryske Putinmotståndaren och aktivisten Sergej Udaltsov har gripits utanför Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Udaltsov talade med journalister och närmade sig sedan polisens avspärrning, varpå han greps.

  13.05 Aktivister har sågat ner ett krucifix i centrala Kiev i protest mot rättegången.

  13.01 Ett 30-tal personer har samlats utanför Rysslands ambassad i Stockholm för att protestera.

  12.52 Miriam Elder, The Guadians reporter på plats vid domstolen i Moskva, skriver på Twitter att hon tror att domen kan bli fördrjöd.

  12.41 Ett flertal personer har gripits utanför Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. En av de gripna bar en grön huva i likhet med de huvor som gruppmedlemmarna i Pussy Riot hade på sig under sitt framträdande i Frälsarkatedralen.

  12.35 Hundratals demonstranter och journalister från hela världen finns samlade vid domstolen i Moskva.

  SvaraRadera
 17. Intressant med Eriks anmärkning att hädelseparagrafen avskaffades 1948. Under min uppväxt berättade man att en av våra grannar - en glad prisse med stark sångröst och en pionjär inom den tidiga Dryckfrihetsrörelsen - under en julotta i kyrkan sjungit egenkomponerad "blasfemisk" text till en psalm. Han fick böta för något som man sade var "Kyrkobuller". En juridisk term som kanske ersatte hädelseparagrafen? Jag vet förstås inte om det hade hänt före eller efter 1948.
  (Min far kunde ibland vid när de blivit ovänner kalla honom "kyrkoskändaren").

  Idag hade väl incidenten klassats som "förargelseväckande beteende på allmän plats".
  Något som en internationell folkdomstol nu enhälligt och med all rätt dömt Putin för!

  / Alexis


  SvaraRadera
 18. Märkligt nog (eller kanske inte) har väldigt många "frihetsrörelser" startats eller rönt framgång på grund av kvinnliga initiativ!
  Putin kan kanske trots allt lite historia och drömmer väl nu mardrömmar om Jean D´Arc, Rosa Luxemburg, bussresenären Rosa Parks, de galna mödrarna i Argentina - och varför inte vår egen Kata Dalström...

  Låter troligt att Pussy Riot också är början på något nytt.

  / Alexis

  / Alexis

  SvaraRadera