söndag 5 augusti 2012

Bra kvinna reder sig själv...

Stockholmskällan

Brev från kvinna med krav på erkännande av faderskap julafton 1867


Mer i Stockholmskällan


17 kommentarer:

 1. Men herre min skapare! Nu har Anna1 skrivit ett brev till Fredrik Reinfeldt och beklagat sig över journalisten Monica Antonsson!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner honom sedan länge.
   Han tycker säkert det är jättekul.

   Radera
  2. Inget att bry sig om.
   Schlapp av! som dom säger i Norge.
   Hon kommer aldrig att kunna bevisa det där.
   Det är nämligen inte sant.

   Radera
 2. haha

  Visst, synd om henne om hon mår dåligt, men hon låter lite martyraktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem? Ann menar du?
   Ja, det måste man väl säga.
   Det konstigaste är hur hon får ihop allting.
   Det är farligt att ljuga så där. Det kan, om man har otur, falla under allmänt åtal.
   Jag förstår att hon tycker sig ha blivit mobbad och så men juridiskt har inget otillständigt skett. Hon kommer att få det väldigt hett om öronen när hon ska bevisa motsatsen. Jag ser verkligen fram mot det. Det är kanske vad hon behöver för att vakna till sans. Men det är inte säkert att ens det hjälper. Nu har hon ju visat att hon kan gå till våldsamheter också. Synd att omgivningen hetsar henne. De tycker det är kul. Ingen tänker på henne.

   Radera
 3. Roligt att läsa de där gamla historierna från stadsarkivet. :)

  SvaraRadera
 4. Roligt = intressant. Roligt var fel ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det intressant.
   Det var nog ingen hit att stå där 1867 ensam med en bebis hon inte kunde försörja.

   Jag har letat i 1880 års folkräkning efter barnet Carl Fredrik som föddes 1867.
   Det fanns 155 stycken med det namnet för att vara exakt. Och 157 som hette Karl Fredrik. Inget av dem hette vare sig Lundqvist eller Werner i efternamn. Modern kan ha gift sig eller så blev han adopterad och fick ett nytt efternamn men det är alltså ovisst om det här barnet överlevde 13-års dagen.

   Det fanns år 1880 exakt 21 kvinnor som hette Amanda Lundqvist.
   Av dem var 3 födda före 1850 (och alltså möjlig mor till Calle Fredrik) men ingen av de 21 sammanbodde med ett barn vid namn Carl Fredrik.

   Kamreraren Karl Fredrik Werner hittar jag däremot 1880.
   Han var då 50 år och fortfarande ogift men sambo med sin tre år yngre, ogifta syster Anna Kristina på adress Kongl Trädgården No 3 i Stockholm.

   I 1890 års folkräkning finns 98 Carl Fredrik och 158 Karl Fredrik födda 1867 men ingen med efternamn Lundqvist eller Werner.
   Kamreraren Karl Fredrik Werner är fortfarande ogift och sambo med sin syster med adress Havssvalget 3 och 4 i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

   År 1900 kallas han fd kamreraren och bor med sin syster på adressen Trumpetaren no 6, 12-17 i Vasa rote, Stockholm.

   Av Amanda och Calle Fredrik finns inte ett spår.

   Radera
 5. Vem är martyraktig ann eller amanda?

  SvaraRadera
 6. Ja jag menade Ann. Hon kanske är lite manipulativ. Vem vet?

  SvaraRadera
 7. Kanske var det han!

  År 1878 fanns i Stockholm en pojke vid namn Carl Fredrik utan angivet efternamn som var född 14 november 1867 på okänd ort. Han var fosterbarn hos familjen Carl Petter och Edla Wilhelmina Enderberg. De hade även dottern Elvira Maria född 1875.

  Carl Fredrik flyttade in hos familjen 1878 som hade adress Gamla Kungsholmsbrogatan 37 A B i fastigheten Blekholmen Södra, 5 6 på Kungsholmen. Det är okänt om han hade bott där tidigare och återkommit eller om makarna Enderberg tog honom till sig för första gången då.

  Carl Fredrik flyttade till annat rote (no 9) den 8 oktober 1878 men kom tillbaka den 22 april året därpå vilket tyder på att han hade varit dräng någonstans. Vid registreringen det året var dottern borta möjligen död. Den 13 oktober 1879 flyttade han till en annan fastighet inom samma rote. Troligen för att arbeta.

  Makarna Enderberg får ytterligare en dotter Elin Augusta Regina 820325.

  Den 13 oktober 1879 kommer Carl Fredrik tillbaka till familjen på Kungsholmsgatan 2. Han kallas nu Enderberg och uppges vara född inom äktenskapet vilket antagligen betyder att han var adopterad. Nu får man dessutom veta att han var född i Tyresö. Den 7 oktober 1880 flyttade han igen till annan fastighet inom roten.

  Sedan är det tyst ända till år 1887 då Carl Fredrik Enderberg kommer tillbaka – bara 20 år gammal från Amerika! – och blir ölutkörare i Stockholm. Fosterpappan var bryggeriarbetare. Det är han ännu 1891-92 då han bor för sig själv på Bergsgatan 42 på Kungsholmen. Därifrån flyttar han 25 januari 1892.

  Jag hittar dessvärre inte Carl Fredrik i passagerarlistorna till Amerika men det kan bero på vad han använde för efternamn och vem han eventuellt reste med. Jag hittar ingen Amanda Lundqvist som emigrerar i passande ålder.

  Carl Fredrik Enderberg var gift och bodde på Borgmästaregatan/Åsögatan på Söder i Stockholm när han dog på julafton 1901. Året innan skrevs han som droskkusk och hade med sin Johanna fyra barn, en flicka och tre pojkar.

  Det går att kontrollera om denne Carl Fredrik var identisk med den Carl Fredrik som Amanda Lundqvist gav liv 1867. Det är bara att kolla födelseboken i Tyresö. Där står nämligen moderns namn.
  Men jag gör inte det. Det kanske inte stämmer. För ibland – som i detta fall – är det dumt att förstöra en bra story. 


  Källa: Rotemansarkivet, Stockholms stadsarkiv mfl arkiv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev min förra kommentar innan jag hade läst det här. Visst har du rätt, det är en bra historia och den kanske man inte ska förstöra.

   /V

   Radera
 8. Det var mig en redig kvinga den där goda Amanda :)
  Det skulle varit bra roligt om man kunde fått veta om han kom efter julen den där Werner och tog hand om gossen. Men går det inte så går det inte, och den här lilla glimten var rolig bara den.

  Så duktigt formulerat av Amanda, ömson smek och lirkande, och ömson antydningar om Fäderneslandet.
  Hon blev inte sittande där man satt henne inte.

  /V

  SvaraRadera
 9. Jag kunde inte låta bli.
  Det är fel Carl Fredrik. Hans mamma var:

  Edla Wilhelmina Jonsson, född 14/10 1848 i Wermdö, doter i Flodmossen, Tyresö.
  Hon var piga hos torparen Carl Fredrik Kylér i Flodmossen född 1820.
  Torparen var gift med en nio år äldre kvinna och hade minst fem barn. Han var 28 år äldre än Edla Wilhelmina men att hon döper sin son efter torparen tyder på att det är han som varit framme med snorren. Torpare tog sig sådana rättigheter med pigorna förr och just namnvalet var en sorts kompetens för uteblivet äktenskap.
  Inom en månad våren 1873 dör såväl torparen som hans hustru och en son Anders Fredrik som står skriven så i husförhörslängden att han också skulle kunna vara far till Carl Fredrik. Tog torparen sig den sortens friheter med pigorna så gjorde sönerna det också.
  Likt alla andra överlevande på gården i Flodmossen tar Edla Wilhelmina sin son och flyttar till Stockholm (1871) 1876.
  Osäkert dock om de kom fram. Rotemansarkivet omfattar bara tiden från 1878 så mycket kan ha hänt med Edla Wilhelmina eftersom sonen - och det är verkligen han - är fosterbarn hos familjen Enderberg 1878. Edla W finns inte med i registret. Hon har antingen bytt namn, dött eller flyttat från Stockholm.
  Nu har jag inte tid med det mer…

  SvaraRadera
 10. Amanda Lundqvist är alltså fortfarande ett mysterium.

  SvaraRadera
 11. "Känner´u Amanda Lundbom som bor uppå Söööder?

  Hon har förresten två stycken vindögda bröder

  Den ene heter Hammarlund, den andre heter Schröder

  Här ska´ru finna hjärtat som klappar å blöööder!"


  Så hette det i en gammal visa. Var det kanske hon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den här hette ju Lundqvist ju...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.