tisdag 28 augusti 2012

Bra gjort, grabbar! Med er generation finns det hopp...


Nallar över Brunnberg

Expressen

I ett uppmärksammat Youtube-klipp nallebombas skådespelaren Ulf Brunnbergs hus på Lidingö.

Anledningen är Brunnbergs uttalande i tidningen Slitz, då han skyllde mordet på häktesvårdaren Karen Gebreab, 24, på feminismen.

Två män flyger över Lidingö för att släppa flera fallskärmshoppare i form av nalledjur över Ulf Brunnbergs tomt. På sig har gosdjuren lappar med olika budskap. Till exempel "Den här nallebombningen är feminismens fel. Kom ihåg det." och "Snopp eller batong, vilket vapen är bäst tror du?".
De som ligger bakom klippet på Youtube kallar sig "Oinskränkta vita män".
Under inslaget skriver de:
"Ulf Brunnberg har uttalat sig i media om att det var feminismens fel att en kvinnlig häktesvakt blev ihjälslagen på jobbet. Det tycker vi är fel på två sätt:

1. Säkerheten på häktet ska inte hänga på att de anställda är bra på att slåss.
2. Man kan inte kategorisera individer utifrån kön på det viset. Hindrar man kvinnor från att ta vissa jobb för att "kvinnor är svaga", så sorterar man folk på felaktiga grunder."


"Får mer sympatier"
Ulf Brunnberg anser att han ändå har ett starkt stöd av folk efter intervjun i Slitz.
- Jag får mer sympatier än kritik, sa Brunnberg när han gästade Radio1 på måndagen och fortsatte:
- Jag tycker det var bra när man såg skillnad på män och kvinnor.
Det är oklart om någon nalle har hamnat på Ulf Brunnbergs tomt. Men av skådespelarnas grannar har hittat en av nallarna på sin tomt. I sin blogg skriver hon:
"I lördags hittade vi en nalle med fallskärm på vår tomt, det tog en stund innan vi hittade lappen som satt instucken under nallens kläder", skriver grannen och forstätter
"Vi förstod att det var till vår granne Ulf Brunnberg som skapat debatt de senaste dagarna om kvinnor som jobbar inom kriminalvård eller i polisväsendet. Jag tänkte att någon råkade ta fel på tomt men idag fick jag reda på hur det har gått till.

3 kommentarer:

 1. Fast i t ex polisutbildningen (eller vad det nu skall kallas) har man ju faktiskt släppt efter på kraven och t ex avskaffat minimikroppslängd. Sedan är det en annan sak att vi kanske möter poliser i t ex s k inre tjänst som inte direkt utgör några fysiska praktexemplar. Och från personer som troligen vet vad de talar om har jag hört påståenden om hur det mer eller mindre fuskas vid de fysiska inträdesproven för att kunna öka andelen kvinnor som godkänns.

  Så, i ett samhälle där män dominerar och utmärker sig, såväl i toppskikt som i bottenskikt kanske det ändå finns anledning över att fundera på det här med fysiken. Den betyder givetvis inte allt, mentaliteten är nog så viktig, men faktum är att fotbollshuliganer och liknande till allra största delen utgörs av skrålande horder av unga, aggressiva män. Och det är förmodligen inte helt lyckat att möta dessa enbart med en mängd kortvuxna kvinnor, iförda batong, skyddshjälm m m.

  Men i det ideala samhället, det där maskulina värderingar inte längre är överordnade, kanske Ulf Brunnberg kan avfärdas som en fullständig stolle. Nu uttrycker han sig mest på ett sätt som är ägnat att uppröra hans s k motparter.

  Fascinerande med Slitz förresten. Är det fortfarande f d herr Unni Drougge som är chefredaktör, ansvarig utgivare m m ?

  SvaraRadera
 2. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15296645.ab


  ”Häktesmordet är feminismens fel”

  Brunnberg backar i dag och ber Karens bror och ursäkt: "Det var en exemplifiering"

  Häktesvakten Karen Gebreab, 24, slogs brutalt ihjäl på sin arbetsplats.
  Nu skyller skådespelaren Ulf Brunnberg mordet på feminismen:
  – Hur fan kan man släpa dit ett fruntimmer på en och sextio?

  Skådespelaren Ulf Brunnberg, 65, är bland annat känd för sin roll som ”Vanheden” i filmerna om Jönssonligan – men också för sitt upprop för att starta en tv-kanal för män förra året.
  I det nya numret av tidningen Slitz talar Brunnberg ut i en öppenhjärtig intervju. Där vänder han sig bland annat emot att kvinnor arbetar inom brandkåren och Kriminalvården.
  – Det ska vara kvinnliga brandsoldater numera. De orkar ju för fan inte ens dra brandslangen. Att gå in i en brasa med en kvinna är liksom inte samma sak som att göra det med en karl, säger han till Slitz.

  Behövs en kapten
  I intervjun fortsätter Brunnberg med att kommentera det uppmärksammade mordet på Karen Gebreab i häktet i Flemingsberg den 3 oktober förra året.
  – Likadant var det ju med den där kvinnliga fångvaktaren som dog. Hur fan kan man släpa dit ett fruntimmer på en och sextio? Att hon blev mördad är ju en konsekvens av feminismen, säger han.
  Ulf Brunnberg utvecklar sedan sitt resonemang och säger att kvinnor inte längre tillåts vara de kvinnor de är, ”om kvinnor vill vara hemma och ta hand om barnen, så mobb­as de ju”. Det har lett till att Stockholm blivit värld­ens mest singeltäta stad, enligt Brunnberg.
  – Är man två kaptener på en båt går man på grund. Det behövs en kapten och en styrman, säger han.

  När Afton­bladet når Ulf Brunnberg bekräftar han sin ståndpunkt i intervjun med Slitz.
  – Det är självklart att kvinnliga fångvaktare inte ska vakta manliga kriminella, det finns ganska grundläggande genetiska förutsättningar för den saken. Det vore bättre om kvinnor var kvinnor och män var män, säger han.

  En säkerhetsbrist
  Men Karens bror Mathias Gebreab delar inte skådespelarens uppfattning. Att hon mördades beror inte på hennes kön, längd eller någon politisk ideologi, säger han.
  – Uttalandet har inget med själva händelsen att göra. Att Karen blev mörd­ad beror inte på feminism­en, det är en konsekvens av bristen på säkerhet på häktet. De som är ansvariga för hennes död är Kriminalvården och indirekt han som gjorde det, inget annat, säger han.

  Offrets bror: ”Hon var min syster”
  Nu uppmanar Mathias Gebreab Ulf Brunnberg att be om ursäkt för sina uttal­anden, som han kallar för klumpiga.
  – Han bagatelliserar min systers död som fortfarande är en traumatisk upp­levelse för mig och min familj. Jag blir otroligt sårad av att en vuxen människa väljer att använda de orden om en så tragisk händelse.

  Han fortsätter:
  – Hon var inget ”fruntimmer på en och sextio”, hon var Karen, min syster.
  När Aftonbladet i dag pratar med Ulf Brunnberg, dagen efter att artikeln publicerats i både Aftonbladet och Slitz riktar han några ord till Karens bror Mathias:
  – Jag är ledsen att hennes bror tog så illa vid sig. Det var inte avsikten. Jag har största förståelse för att han tycker att det här är jobbigt.

  Däremot tar han inte tillbaka sina påståenden.
  – De står jag för. Att det var hon som exemplifierade det hela, det var dumt skulle jag säga.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att Brunnberg har rätt i sak.
  En häktesvakt ska naturligtvis inte vara en liten, muskelsvag människa på 1.60.
  Det ska vara en stor och stark person som busarna helt enkelt inte kan rå på.
  Kommer ni ihåg vakterna på 60-talets Nalen. Man blev rädd bara man såg dem i sina skinnjackor.
  Så var det ordning och reda också.

  Men tillbaka till häktesvakterna.
  Om busen är stor, stark och farlig så ska vakterna givetvis vara två eller flera.
  Och om vakterna är små väna kvinnor på 1.60 så får de väl i allsin dar var 10-20 stycken då.
  Huvudsaken att ingen kommer till skada.
  Busarna ska helt enkelt aldrig kunna rå på sina vakter - oavsett kön.

  Det är när Brunnberg drar in begreppet feminism som hans resonemang kantrar.
  Vad i all världen har feminismen med mordet på en häktesvakt att göra?
  Det är myndighetens ledning som har klantat sig!
  Om de anställer små kvinnor som väktare så får de ta konsekvensen av det och se till att hon har beskydd.
  Att förvänta sig samma muskelstyrka av en liten spenslig tjej på 1.60 som av en muskulös man på 1.90 är direkt korkat och borde sorteras under grovt tjänstefel.

  Människor är olika och passar olika bra till olika jobb.
  Flygvärdinnor/flygvärdar (eller vad de kallas som män) kan exempelvis inte vara tjocka. Då kommer de helt enkelt inte fram i gångarna.
  Piloter kan inte heller vara alltför stora och starka.
  Operasångaren Bengt Rundgren (nu salig i åminnelse) fick exempelvis inte bli pilot som han drömde om hela livet. Men som sångare dög han minsann! Som häktesvakt hade han varit fenomenal. Han hade vikt ihop busarna och satt sig på dem helt enkelt. Lätt som en plätt.

  Så nej, det är inte en fråga om kön.
  Det är en fråga om att ta vara på de talanger man har - såväl fysiska som psykiska - oavsett vilka de är. Antingen passar man för jobbet eller så gör man det inte.

  Jag kan likt Brunnberg för mitt liv inte förstå varför myndigheten anställt små gulliga tjejer som häktesvakter. Det säger sig självt att det mycket lätt kan gå åt skogen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.