onsdag 15 augusti 2012

Älvkarlebylärare i diplomatkrisens Vitryssland

STUDIO UPPLAND

Tisdag 14 augusti 2012 kl 17:10

Det blåser kyliga vindar mellan Vitryssland och Sverige. Det började med att president Alexander Lukasjenko sparkade ut den svenske ambassadören Stefan Eriksson. Men det har också fallit hundratals svenska nallar över landet som irriterat en smula... Från Älvkarleby kommer Kristin Ekström som arbetar som lärare på universitetet och på Centrum för svenska studier i Minsk. Just nu är hon hemma på semester i Sverige och hoppas på att kunna återvända om några veckor:
Ambassadören Stefan Eriksson har engagerat sig för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland. Först sa president Alexander Lukasjenko att Stefan Eriksson befunnit sig för länge i landet och borde ha bytts ut tidigare. Sedan har det också insinuerats att UD ligger bakom den flygaktion med nallebjörnar som slängts ut över vitryska orter i början av juli. Men det förnekar både UD och den svenska PR-byrå som genomförde aktionen. De menar att det var en aktion för yttrandefrihet. Sverige har kontrat med att hälsa den tilltänkte vitryske ambassadören att han inte är välkommen till Sverige.
Ni trodde att Vitryssland är svart/vitt och grått, eller hur?
Många tror det?
Jag gjorde det också.
Jag trodde det var trasigt och fult, eländigt och fattigt. Ja, värsta misären. Eller gettot.
Det är det inte. I alla fall inte på ytan. Det är tvärtom mycket vackert. Trevligt. Och billigt för oss. Med en rikedom som får oss att tappa andan. Sommarhusen utmed huvudgatan som leder in till Minsk har oftast minst 25 ståndsmässiga rum. Tinnar, torn och neonljus. Det ser ofta ut som ett sagoland hämtat direkt ur Walt Disney. Tjänstefolk är ett måste. Eländet ser annorlunda ut. Men det finns där...
Om intervjun inte hörs här. Gå direkt till platsen som du hittar här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3064&artikel=5231130

***
Expressen:
PR-byrån Studio Total åker inte till Minsk
Pr-byrån Studio Total avböjer inbjudan från den vitryska säkerhetstjänsten KGB att åka till Minsk och förklara varför byrån flygbombade landet med nallebjörnar.
I ett personligt brev till president Lukasjenko bjuder de i stället in honom till kontoret i Skåne.
- Jag tror att det skulle vara bra för honom. I Skåne fungerar det utan att politikerna ständigt hotar folk och torterar dem, säger en av byråns grundare Tomas Mazetti.
Efter nallattacken den 4 juli mot Vitryssland blev Pr-byrån bakom initiativet, Studio Total, inbjuden av KGB till Minsk. Först publicerade säkerhetstjänsten en inbjudan på sin hemsida där de skrev att grundarna var välkomna till Minsk "som misstänkta". På fredagen fick de även ett mejl.

Vitrysslands president Lukasjenko, till vänster.  Foto: Nikolai Petrov Vitrysslands president Lukasjenko, till vänster. Foto: Nikolai Petrov

"Oseriöst"

Nu har grundarna till Studio Total beslutat att tacka nej till inbjudan att åka till Minsk och förklara varför byrån flygbombade landet med nallebjörnar i början av juli.
- Det hela verkade lite för oseriöst från deras sida. Det blev ju bara en vag inbjudan till förhör och alla sa till oss att de bara kommer att spärra in oss där. De har inte gett några garantier alls, säger Tomas Mazetti, en av grundarna till Studio Total.

"Han vill prata med oss"

I ett personligt brev till president Lukasjenko, som byrån publicerar på sin blogg, inbjuder de den vitryske statschefen till kontoret i Skåne där de bland annat ska berätta hur de lurade det vitryska luftförsvaret.
- Det skulle vara mycket roligare att få hit honom för jag tror inte att han behöver vara rädd att vi ska tortera eller fängsla honom. Det är han som har varit mest arg så jag känner att han vill prata mer med oss mer än vad vi vill prata med honom, säger Tomas Mazetti.

Vad skulle han göra i Skåne?
- Det är ganska fint där och sedan skulle vi kunna sitta och prata och visa hur saker fungerar och att man inte behöver hota folk alla gånger för att göra som man säger. I Skåne fungerar det utan att politikerna ständigt hotar folk och torterar dem. Jag tror att det skulle vara bra för honom. Han åker ju mest till Venezuela och Nordkorea. Jag tror att han kommer att komma, säger Tomas Mazetti.

Gillar inte lokalbytet

Studio Total punktar i sitt brev upp skälen till varför man inte är intresserade av att åka till Vitryssland. För det första är det dåligt uppförande att hota med två års "omskolning" om de inte kommer till Minsk inom 10 dagar.
För det andra gillar inte Studio Total lokalbytet. Från den svenska ambassaden, som håller på att avfolkas, till KGB:s högkvarter.

Hotfulla mejl till byrån

Det tredje skälet gäller frågan om immunitet. KGB har utlovat samma rättssäkra behandling som säkerhetstjänsten ger alla misstänkta, vittnen och offer, enligt PR-byrån, och undrar om det är ett exempel på Lukasjenkos humor.
Fjärde skälet är att Studio Total efter nalle-bombningen utsatts för hotfulla mejl och hackerattacker som PR-byrån har spårat till KGB.
"Hur galet det än låter är det här nytt för oss. I Sverige får polisen varken hota, döda eller tortera människor".Här hånar Studio Total Lukasjenko
Studio Total gick för en månad sedan ut i ett öppet brev till Lukasjenko. Nu släpper de ännu ett brev, denna gång riktat till både Lukasjenko och KGB - och tonen är hånfull.

Efter den senaste tidens uppståndelse kring den så kallade nallekuppen och efter att Sveriges ambassadör utvisats från Vitryssland går Studio Total ut i ett nytt brev riktat till Lukasjenko och KGB, som går att finna på deras sajt. Ett brev där tonen är skarp och hånfull.

I brevet kritiserar Studio Total den inbjudan de fått från KGB och passar dessutom på att ge en känga åt det faktum att den svenske ambassadören har utvisats.

"Vi undrar var vi skulle ses. Vi hade tänkt oss den svenska ambassaden. Neutral mark, diplomatisk immunitet och allt det. Sedan, som ett resultat av dåligt humör, deporterade du vår ambassadör och stängde ambassaden", skriver Studio Total bland annat.

Studio Total går i brevet igenom alla de punkter som gör att de inte vill åka till Vitryssland för att träffa KGB. Istället bjuder Studio Total in Lukasjenko till Skåne.

"Vårt enda krav är att du beter dig så artigt som du kan. (Inga hot om tortyr och liknande) och att du släpper alla politiska fångar i Vitryssland", skriver Studio Total bland annat.

Studio Total lovar också att stå för Lukasjenkos samtliga resekostnader och utgifter under resan.
"Jag menar, du har varit diktator i vad, 20 år? Och vad har det gett dig? En massa svettiga handskakningar, människor som skrattar åt dig och den allvarliga möjligheten att sluta som Kadaffi om du fortsätter att hota och fängsla alla som säger emot".


Expressen:
Lukasjenko. Foto: Getty/All Over Press Lukasjenko. Foto: Getty/All Over Press

Vitryssland rustar upp efter nallebombningen

Expressen har tidigare skrivit om nalleattacken, som genomförde i början av juli av reklambyrån Studio total. Ett flygplan med svensk besättning ska ha fällt nallebjörnar med regimkritiska budskap över Minsk, med syfte att uppmuntra yttrandefrihet i Vitryssland. Sedan dess har relationen mellan Vitryssland och Sverige blivit allt mer spänd.

Har utretts

Saken ska ha utretts under juli månad och nu ska vitryska myndigheter täppa till sitt luftrum.
"Ett antal åtgärder tas för att uppgradera flygvapnets och flygförsvarets beredskap för att bemöta en sådan händelse", heter det i ett uttalande från departementet, enligt TT.

Övat i Ryssland

Vitryssland ska bland annat öka antalet patrullflygningar och landets luftvärnsförband har övat i Ryssland.
Incidenten kan ha bidragit till den pågående diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland.


1 kommentar:

  1. Jippii! Julian Assange fick politisk asyl. Hoppas statsfeminismen går i graven ASAP!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.