måndag 23 juli 2012

Årets TV-kupp! Och än tycks ingen ha märkt den...

Allt är tack och lov inte bara elände här i världen!
Jag har just sett Lotta på Liseberg och kan konstatera att Andreas Weise - här kallad Lill-Weise - har uppenbarligen lyckats med årets TV-kupp!

Sveriges Television är, som ni kanske vet, otroligt noga med valet av artister till Allsång på Skansen. Den som medverkar hos Lotta får inte vara med hos Måns. Så är det bara. TV4 får liksom ta vad som blir över. Sverige har emellertid gott om artister så någon brist lider TV4 inte av. Tvärtom. Lotta är som gjuten på Liseberg. Måns är otroligt populär även om han för mig är något för insmickrande för att vara bra som programledare. Men det är förstås en smaksak. Han är jättetrevlig han också.


Men nu har SVT alltså gått på en riktig nit. I tisdags var Andreas Weise med på Skansen och sjöng:
- I know that Måns told me...
Se framträdandet på Skansen här.

Och nu ikväll gav han hals med Lotta på Liseberg.
- I know that Lotta told me...
Se framträdandet på Liseberg här.

Han lyckades alltså komma med i båda programmen och dessutom med samma låt - en jäkligt bra, modern version av Sam Cooks gamla slagdänga Another Saturday Night.
Kan det bli fräckare? Knappast!
Jag vet inte hur han lyckades med det men PR-kuppen kan vara värd miljoner. Fattas bara att han lyckas ta sig med i TV4:s Sommarkrysset på lördag också! Men det vore väl lite magstarkt kanske. Åtminstone med den låten.


Att Andreas Weise väljer en gammal världsschlager i en gengré där han kan triumfera (läs: som ingen annan aktuell artist sysslar med) är närmast genialt. Det svänger som sjutton och är tämligen lättsjunget för alla som vill lalla med i Allsångs-Sverige. Man måste ha svalt en citron för att inte bli glad och upplivad av det. Andreas är fräck så det räcker med charmig finess. Han är dessutom bra. Förbaskat bra till och med. Han kan hantverket. Det är ingen tvekan om att han har god nytta av uppväxten bland pappa Arnes gamla Frank Sinatra-plattor. Det är rötter. Sånt går inte att lära sig. Få om ens någon ur Idol-generationen kommer att kunna slå honom på fingrarna vad gäller det. Just wait and see!


Själv gillar jag Andreas Weise inte bara för det goda hantverket utan också för hans totala brist på respekt för Branschen och SVT. Det är med skräckblandad förtjusning jag i fantasin hör SVT morra och pappa Arne skrattande klappa i händerna. För mig är det humor på hög nivå. Och det kan inte göras om. Det kommer SVT att se till.


Så hur följer Andreas Weise upp det här då, kan man undra. Jag slår vad om att han just har släppt den här låten på platta. Lite googlande ger snabbt vid handen att så är det. Den 24 augusti kommer hans debutalbum med åtta nyskrivna låtar och fyra covers. Titelmelodin är... Ja, gissa!
Another Saturday Night!
Ha ha ha...
Så oväntat!

Andreas Weise blir säkert "satt i karantän" ett tag nu. Kan man hoppas att han blir förlåten för att han är just Lill-Weise och son till Arne som var med och byggde upp SVT? Ja, jag vet inte. Men om låten blir en framgång och publiken vill så kanske SVT inte har så mycket att sätta emot utan glädjer sig med Andreas. Det vore onekligen trevligast.

Och här är plattan:


Sista tonen ligger aningen högt för Andreas. Det gick si på Skansen och så på Liseberg men funkar fint på plattan som redan har spelats över 1700 gånger på youtube. (Skansenversionen har haft 590 tittare). Och fler lär det bli...
Det jag inte förstår är varför man redan nu tillhandahåller låten i sin helhet i flera versioner på nätet.  Det beror antagligen på att det dels inte kan förhindras efter tv-medverkan och dels på att branschen har förändrats. Man tänker inte som förr när skivförsäljningen var betydelsefull. Låten ska antagligen bana väg för något annat. Om det är plattan i sin helhet eller en landsomfattande turné återstår att se. Kul och uppfriskande är det i alla fall.


Tillägg:
Gårdagens mycket märkliga program "Scenen är din" med Thomas Ledin var onekligen en konstig företeelse. Det var ett jäkla drag med en rätt stor dos självgodhet. Hela tiden skull folk klappa med händerna i luften för att stjärnan ville det. Vem köpte SVT, undrar jag. SVT lär få mycket svårt att förklara detta såvida man inte låtar landets alla övriga jubilerande artister av samma generation - eller äldre - få göra liknande program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.