söndag 3 juni 2012

Vad är det för jäkla odjur som går lösa på stan?!

Den berusade man låg och sov på en parkbänk i Kronobergsparken när han blev våldtagen. 
Den berusade man låg och sov på en parkbänk i Kronobergsparken när han blev våldtagen.
Foto: P-O Sännås

Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14920533.ab

Somnade i parken - blev våldtagen

Mannen vårdas forfarande på sjukhus i Stockholm

Efter hårt festande på krogen i natt hittade Stockholmbesökaren inte till sitt hotell.
Han somnade på en parkbänk.
Och vaknade av att en annan man våldtog honom.
Polisen tillkallades av sjukhuspersonalen, efter att den våldtagne mannen sökt vård tidigt i morse.
Vid 7-tiden på lördagsmorgonen träffade patrullen mannen, som berättade att han är på besök i Stockholm och bor på hotell.

Hittade inte till hotellet

Natten mot lördagen, efter att ha festat på krogen, skulle han tillbaka till sitt hotell, men hittade inte dit. Enligt polisen var mannen kraftigt påverkad av alkohol.
Efter att ha irrat runt ett tag, hamnade mannen i Kronobergsparken i centrala Stockholm.
– Han la sig på en parkbänk och somnade. Han vaknade av att han blev våldtagen av en man. Det var en för honom okänd person, säger Stefan Wehlin, yttre befäl vid Norrmalmspolisen.

Ingen gripen än

Polisen har i nuläge inte mer information om vad som hände efter att mannen vaknade eller något om hans skador.
– Det är en fullbordad våldtäkt, säger Stefan Wehlin.
En polisanmälan har upprättats och polisen har påbörjat en undersökning. En patrull har varit i Kronobergsparken för att leta efter bevis.
Mannen vårdas fortfarande på sjukhus.

48 kommentarer:

 1. Här kan vi se hur olika livsvillkoren ser ut för kvinnor och män.

  Om en kvinna
  - festat
  - varit onykter
  - gått ut ensam
  - inte hittat hem
  - somnat på en parkbänk

  så hade vi fått mängder av kommentarer om hennes dåliga omdöme och att hon faktiskt fick skylla sig själv när hon var så dum att bryta mot alla de oskrivna regler som kvinnor ska följa.

  Nu var det en man som gjorde allt det där som kvinnor inte får göra och som råkade illa ut. Har han någon egen skuld i det som hände?

  Kvinnor våldtas dagligen och hade detta drabbat en kvinna hade det sannolikt inte resulterat i några tidningsrubriker alls. Nu var det en man och genast blir det som vanligtvis drabbar kvinnor och som ses som en icke-nyhet som något som förtjänar medialt utrymme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt.
   Jag sa just det till min käraste,
   Fast jag hävdade förstås att en kvinna knappast skulle lägga sig att sova på en parkbänk hur packad hon än var. Kvinnor lever trots allt med den insikten och rädslan hela livet om vad som kan hända - vilket i sig är helt bedrövligt. Och skulle hon ändå göra det så skulle hon vara oerhört medveten om risken och säkert tacka alla högre makter dagen efter om hon slapp bli våldtagen. För kvinnor är det en oacceptabel realitet helt enkelt.

   Men det är verkligen inte bättre när det händer män. Jag tycker därför att det är bra att det uppmärksammas. Och den här mannen kan ju faktiskt inte rå för att kvinnor är mer utsatta. Det är väldigt synd om honom, tycker jag.

   Man måste på fullt allvar ställa sig frågan:
   Vad är det för genuint äckel som får för sig att han har rättigheter till en annans kvopp bara för att person ligger och sover på en parkbänk?
   Och för att han efter en glad kväll ligger där och sover så drar det genuina människoäcklet ner brallorna, halar fram snabeln och trycker in den i analen på en annan helt oskyldig människa!

   Det är inte okej, om man uttrycker sig milt.
   Detta monster bör jagas fram och spärras in för gott. Han har inget berättigande.

   Radera
  2. +1 till er båda

   Radera
  3. Tja, min kompis "Lotta" somnade/däckade aspackad hemma på sin bästa väninnas toalett och blev våldtagen i all sin medvetslöshet och nerspyddhet, av väninnans manlige sambo (blivande pappa), under tiden väninnan (gravid) körde in resten av oss partyfolk till stan. En tur och retur-resa på cirka en timme. Han passade på att runka i en kvinna som han fann attraktiv men där intresset inte var besvarat, så att säga.

   Tydligen, med tanke på folks reaktioner som vändes mot Lotta, så finns det oskrivna regler om att kvinnor inte ens är trygga från blivande pappors/bästa väninnors manliga sambos sexualitet.

   Radera
 2. Märta Tikkanen skrev ju en gång i tiden boken "Män kan inte våldtas" och den blev väl också film med Anna Godenius (tror jag) i huvudrollen. Men påståendet stämmer alltså inte. Och som vanligt gäller att en alldeles oerhört överväldigande del av alla brott begås av män ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märta Tikkanen hade inte en tanke på att män kunde utsätta andra män för en sådan plåga och kränkning. Det fanns inte ens i vår sinnesvärld på den tiden. Dårarna satt dessutom inspärrade då. Synd att tiderna har förändrats.

   Radera
  2. Ver...
   Blev det någon marathon förresten?
   Du brukar väl skubba runt på stan i samband med detta?
   Men det var ju så dåligt väder!

   Radera
 3. Moncan och jag sprang maran i går! Eller rättare sagt lufsade i 10 minuter, svängde av vänster till närmaste krog där Moncans käraste och min man väntade med torra kläder. Trodde ni aldrig va? Tittade ni noga på Tv i går så syntes vi faktiskt i en hel sekund!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha...
   Var du verkligen tvungen att skvallra?!

   Radera
  2. Vi som såg så sexiga ut, menar jag...

   Radera
 4. Haha, sorry Baby! Kunde inte låta bli!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har världens skoskav efter de där jäkla gympadojorna vi köpte.
   Ont överallt faktiskt.
   Tur att vi bröt. Ha ha ha ...

   Radera
 5. Men det är OT.
  Åter till ordningen.
  Vem som helst ska kunna sova på en parkbänk utan att bli vare sig våldtagen eller utsatt för annat brott.

  SvaraRadera
 6. Ingen mansjour tycks ha bloggat om detta övergrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte förvånad.
   De bryr sig inte ens om män.
   De är bara ute efter att förstöra för kvinnor.

   Radera
 7. Ligger han FORTFARANDE på sjukhus? Jag undrar varför? Chock? Inte ger anal penetration fysiska skador - det vet alla män som själva har testat:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej anal pentration är bara skönt säger männen, det är inte alls skadligt säger de. Så han måste nog blivit utskriven nu får man tro.

   Radera
  2. Skärp dig! Vad är det som gör en person så empatilös att de hånar ett brottsoffer på detta sätt?

   Radera
  3. Vad är det som gör det värre att låta ett manligt brottsoffer bli omskrivet på samma sätt som de kvinnliga? Det här var väl ändå ganska lindrigt i jämförelse. Det finns väl ingen rimlig anledning att ha annorlunda förväntningar och krav på kvinnor än på män.
   Men nu gäller det alltså ett manligt sexualbrottsoffer och då förväntas kvinnor vara känslomässiga och förstående. Vi förväntas ge det vi själva inte får.
   Varför?

   Radera
  4. Jag förstår din/er frustration eftersom drabbade kvinnor ofta blir så dåligt behandlade och omskrivna.
   Men det är trots allt inte det här manliga offrets fel.
   Att kvinnor behandlas illa motiverar inte att han också blir det.
   Det är andra män som har satt den dagordningen.
   Om vi kvinnor behandlar honom lika illa och inte visar empati så är vi inte ett dugg bättre.
   Han är icke att förglömma en kvinnas son och kanske också en kvinnas man och en dotters pappa.

   Vi måste tvärtom föregå med gott exempel och visa var skåpet ska stå.
   Det är precis lika illa att en människa inte kan somna på en parkbänk utan att bli våldtagen vare sig det drabbar kvinnor eller män.

   En person i min närhet säger att offrets kön spelar mindre roll. Den här typen av gärningsmän sätter på allt bara det lever eller åtminstone är ett stycke fläsk försett med hål.
   Så jag säger det igen:
   Vad är det för odjur som går lösa på stan?
   Lås in dem!

   Radera
  5. Den här sortens män sätter på allt med puls, javisst. Men det absurda i situationen blir inte tydlig förrän det drabbar en man.
   Så länge det drabbar kvinnor förbigås det med en axelryckning som bäst. Som sämst med att hon får flytta, lämna skolan, blir hånad på nätet och i levande livet. Det är definitivt inte värre för en man än för en kvinna och de kan inte påräkna ett större deltagande eller support än de själva bjuder på.

   Vi måste alltså vända på alla dessa situationer för att det ska bli tydligt hur sjuka de är. Den här mannens mamma, fru, syster har kanske också blivit våldtagna någon gång och varit i behov av empati och förstående kommentarer i stället för fortsatta kränkningar. Vi får hoppas att han erbjudit det och inte varit en av dem som hånat offren och hävdat att de fått skylla sig själva.
   Dessutom är det i första hand dags för hans mansbröder att ställa sig upp och fördöma det som skett. Men därifrån är det tyst som i graven. Nu är det återigen kvinnorna som ska ställa upp och förstå och trösta. Som vanligt alltså.

   Radera
  6. Får instämma helt och hållet med Anonym 17:20.
   Det är ett stort problem att kvinnor alltid förväntas förstå, trösta, förlåta, resonera klokt, lugnt och sansat med män, medan män själva tillåts bete sig som bortskämda, egoistiska, empatilösa, oresonabla snorvalpar.

   Respekt är något som också män måste förtjäna. Det funkar liksom inte att i fullvuxen ålder, slänga sig på golvet, sparka, slå och skrika "hora", "manshatare" och "kärring" åt kvinnor som förväntar sig mer än så av vuxna män. Det funkar inte heller med den där fjantiga manliga "uppläxningsmetoden" som används ovan, "skärp dig, kvinna!". Hahah!

   Kvinnor skulle aldrig dalta på liknande sätt med andra kvinnor. Den dagen kvinnor förväntar sig exakt samma sak av män, som av andra kvinnor, så kanske vi kan komma någonvart. Många kvinnor tycker att det "låter" illa när kvinnor talar klarspråk med män. Många kvinnor tycker till och med att det är "förnedrande" när en kvinna vinner en diskussion med en man. De tycker synd om honom och tror att hans "manlighet" får sig en törn, av att förlora mot en kvinna.

   Om män väljer att blotta sin fjollighet, barnslighet och okunskap så får de räkna med svar på tal, på det språk som män förstår bäst. Om det blir jobbigt och "kränkande" för dem, så har de alltid valet att antingen täppa igen ölinkasten eller skärpa till sig;).

   Radera
  7. Kvinnor har föregått med gott exempel väldigt länge. Vi uppför oss inte som män i de allra flesta fall, vi slår inte ner främmande eller bekanta människor på gatan, vi slåss i regel inte i hemmen, vi är inte lika benägna att försöka sno åt oss det som inte tillkommer oss, de flesta kvinnor hånar inte kvinnliga våldtäktsoffer.
   Vi har också talat klarspråk och berättat att vi inte tolererar vissa manliga beteenden, vare sig de utövas av män eller kvinnor.
   Har det lett till att män fattat någonting? Har de begripit hur man bör uppföra sig? Har de slutat med sin kriminella eller kränkande utövning?

   Nej man måste prata med olika grupper på deras eget språk som den gruppen har förmåga och möjlighet att begripa. När man pratar med barn måste man anpassa språket så de har möjlighet att förstå och när man pratar med män så måste man göra samma sak. De har helt klart inte greppat vad som förväntas av dem som vuxna människor.

   Radera
  8. Ponera att Kalle beter sig som en idiot, enligt Erik.

   Erik säger till Kalle: "Kalle, för fan, ditt jävla hjärndöda pucko - hur FAN resonerar du nu, man?" Sen hade diskussionen varit över i rappet, då Erik går därifrån och vägrar argumentera med vad han tycker är en idiot.

   Lina hade sagt till Kalle:

   "Men Kalle, tycker du inte själv att det låter lite konstigt, det du säger? Om du tänker så här istället, Kalle..? Jag menar inte att du har fel men jag vill bara säga att du kanske ska tänka över saken lite till, Kalle?"

   Kalle hade mycket troligt uppfattat Lina som en "svagare" person och börjat "argumentera", kanske börjat gapa och skrika, på ett ännu mer idiotiskt sätt och förmodligen hade det slutat med att Lina slätar över Kalles dårskaper och ber Kalle ödmjukt om att Kalle inte skall vara arg på henne och att hon " ändå förstår hans sätt att se på saken också":(

   Jag har börjat inse att det är exempel nr 1 som måste användas då vi kvinnor talar till män. Det enda språk de förstår. Det går inte att resonera med män på ett språk som de inte begriper och det är ingen idé att "resonera" med män om varför kvinnors och barns mänskliga rättigheter måste efterlevas i samhället. I synnerhet som det är män som ser till att det inte redan görs.

   Dags att sluta "resonera" och börja agera, tycker jag. Kvinnors mänskliga rättigheter, kvinnorörelsen, feminism och jämställdheten mellan könen är ingen "åsikt" som går att "debattera" eller "resonera" om. Det är en självklarhet och definitivt inte förhandlingsbart.

   Jag är utled på män som säger att de inte "ser" och inte "hör" hur kvinnor och barn har det och vad denna grupp drabbas av, pga gruppen män. Inte så konstigt att gruppen män är både blinda och döva för allt det som inte drabbar dem själva och när det är de själva som "drabbar"?

   Radera
 8. Jag rycker inte på axlarna åt varken detta eller andra våldtäkter. Det är fruktansvärda brott som inte hör hemma i ett samhälle.
  Jag vet inte vilka män ni pratar med som skuldbelägger offret. Jag känner ingen. Jag misstänker att det är diverse kommentarer på flashback och liknande som ligger till grund för många av slutsatserna ovan. De är inte representativa för alla män. Långt ifrån. Jag tar inte på mig skulden för att skuldbelägga offer oavsett kön. Det är alltid förrövaren som har all skuld och som skall spärras in lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är just det.
   Normala män tänker precis som du. Och de ska verkligen inte skuldbeläggas.

   Det är väldigt viktigt att fina män som du tar avstånd från kvinnohatande män och/eller män som bara ser ner på kvinnor som vore vi en sämre sorts människor.

   Det är vi inte. Vi har alla samma värde. Samma rättigheter och samma skyldigheter att respektera varandra. Varken mer eller mindre.

   Jag kan förstå tjejer som är förbannade men tycker att vi (läs: alla kloka vuxna) ska visa oss lite bättre. Annars får vi aldrig slut på hatet.

   De som hatar behöver kvalificerad hjälp.

   Radera
  2. De som skuldbelägger offret (när offret är en kvinna) är helt enkelt samhället - allt från poliser, nämndemän, advokater och domare till alla dessa kvinnohatande män (med intelligensbefriade kvinnliga bihang) som menar att kvinnor och barn
   ljuger när de utsatts för övergrepp i syfte att klämma åt den "stackars" förövaren eller beröva honom hans barn. Det händer säkert men det är definitivt inte vanligt.

   Och media.
   Några här har noterat att när denne man utsatts kallas det våldtäkt.
   När kvinnor och barn utsätts väljer man att skriva att gärningsmannen "hade sex med" vederbörande.
   Med mera...

   Radera
  3. Jaså Goran "misstänker" diverse kommentarer på Flashback.
   På Flashback handlar det inte om några "diverse kommentarer" kan jag upplysa om. För den som tror det är det fullt möjligt att gå in och läsa vad som skrivs så behöver man inte längre längre "misstänka" någonting.

   Jag beklagar Gorans brist på orientering i ämnet. Det borde inte vara någon nyhet för vare sig Goran, eller någon annan som har tillgång till TV och annan nyhetsförmedling, att kvinnliga våldtäktsoffer får utstå väldigt mycket kränkningar. Både innan, under och t o m efter att dom fallit. Det borde heller inte vara någon nyhet att man i diskussioner om våld mot kvinnor ägnar sig åt att privatisera, bagatellisera och förminska problemet.
   Det borde definitivt inte vara någon nyhet för Goran, eller andra män som uppger sig inte känna till de här åsikterna, att vi så gott som aldrig ser män sticka upp bland sina manliga bröder och tala för de utsatta kvinnornas sak. Goran kanske inte läser de efterlysningarna heller?

   Inte heller här gör Goran något uttalande för utsatta kvinnor. Han nöjer sig med att konstatera att brottet är vedervärdigt men vill inte att vi går in på könsapekten. Så Goran berättar bara hur kränkt han som man personligen känner sig av att dessa förnedringar av kvinnor uppmärksammas. Han ägnar sig också åt att bagatellisera reaktionerna på våldet mot kvinnor. Goran själv känner ju ingen som kränker våldtagna kvinnor så då finns inte problemet alls, menar Goran. Förutom i några kommentarer på Flashback då.

   Radera
  4. Goran skriver:
   "Jag vet inte vilka män ni pratar med som skuldbelägger offret. Jag känner ingen."

   Hur ofta diskuterar du med dina manliga vänner om tex mäns våldtäkter, incest, kvinnomisshandel och mäns objektifiering/pornofiering/sexualisering av kvinnor och barn i samhället? Hur ofta diskuterar du med dina manliga vänner om den manliga sexslavhandeln som pågår runt om i världen med kvinnors och barns kroppar?

   Radera
 9. Jag påstod inte att problemet inte finns. Jag precis som de flesta andra utgår från den veklighet jag finns i dagligen, och där finns inte skuldbeläggningen av offer.
  Jag vet vad som skrivs på FB, det är ingen misstanke.
  Det jag vill framföra är att JAG och vad jag vet ingen i min närhet sysslar med dylikt. JAG är inte skyldig och de flesta män är inte heller skyldiga. Lika lite som män som grupp kan tå sig av äran för andras uppfinningar, (En hel del flashbacktyckare anser nämligen att män kan ta åt sig av den äran), kan män som grupp beskyllas för vad andra män gör.
  Jag tycker väl mitt inlägg är att ställa sig upp och meddela att jag inte håller med om att offer skall skuldbeläggas.
  Tyvärr har jag inte makten att ändra på dommar och rubriksättning i tidningar på annat sätt än att skriva och säga vad jag tycker. Klart det är fel att samma brott benämns olika och renderar olika reaktioner.
  Jag har ärligt talat lite svårt att se att det jag skrev var provocerande. Det handlar om allas lika värde som jag ser det. Jag struntar helt i kön, religion eller var man kommer ifrån. Alla har rätt att bli behandlade rättvist.

  SvaraRadera
 10. Jag påstod inte att problemet inte finns. Jag precis som de flesta andra utgår från den veklighet jag finns i dagligen, och där finns inte skuldbeläggningen av offer.
  Jag vet vad som skrivs på FB, det är ingen misstanke.
  Det jag vill framföra är att JAG och vad jag vet ingen i min närhet sysslar med dylikt. JAG är inte skyldig och de flesta män är inte heller skyldiga. Lika lite som män som grupp kan tå sig av äran för andras uppfinningar, (En hel del flashbacktyckare anser nämligen att män kan ta åt sig av den äran), kan män som grupp beskyllas för vad andra män gör.
  Jag tycker väl mitt inlägg är att ställa sig upp och meddela att jag inte håller med om att offer skall skuldbeläggas.
  Tyvärr har jag inte makten att ändra på dommar och rubriksättning i tidningar på annat sätt än att skriva och säga vad jag tycker. Klart det är fel att samma brott benämns olika och renderar olika reaktioner.
  Jag har ärligt talat lite svårt att se att det jag skrev var provocerande. Det handlar om allas lika värde som jag ser det. Jag struntar helt i kön, religion eller var man kommer ifrån. Alla har rätt att bli behandlade rättvist. Andra får gärna gå in på könsaspekten den behöves också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest synd om Goran och alla andra män som måste skriva kommentarer i alla bloggar och forum om att de minsann är oskyldiga till vad andra män gör. Detta lägger män som Goran krut tid och energi på, istället för att uttrycka sin avsky för vad andra män gör mot kvinnor och barn i samhället. "Sånt" som andra män gör som också kan drabba män som Gorans egna döttrar och söner, fruar, systrar och mammor.

   Radera
  2. Det sista får bli det här för min del, det borde inte gå att missförstå:

   Jag tycker det är fördjävligt med våldtäkter och andra sexualbrott samt våld mot kvinnor. Jag tycker det är fördjävligt med våldsbrott och alla typer av "sexual" brott mot barn. (Sexualbrott innefattar allt från blottning, tafsning och våldtäkter fyll på så mycket ni vill).

   Jag tycker det är synd att syftet med en diskution är att göra allt för att platta till och läsa in saker som inte står skrivet.
   Inte i ett enda inlägg har jag skrivit något nedsättande om någon, och jag tänker inte börja nu heller. Ingen av er vet något om mig och vad jag gör för att säga ifrån när jag ser orättvisor mot andra människor. Jag vill vara anonym här. Innan jag kommenterat hos Monica har jag haft anständigheten att i mail presentera mig för bloggägaren och även meddela varför jag vill ha min anonymitet. Det har med min döttrar att göra och vad de upplevt.
   Jag tycker också det är synd att när jag efter att ha tvekat länge om det är värt att kommentera, med tanke på det ofta ganska hårda klimat som råder bland anonyma kommentatorer, blir överbevisad om att det faktiskt inte är värt det. Framför allt med tanke på att jag inte ens har framfört en avvikande åsikt.
   Och nej: Jag känner mig inte kränkt, bara besviken.
   Den som svarar på det här får sista ordet.

   Radera
 11. Goran har skickat mig följande sms:

  Hej
  Då mina mail ibland hamnat i papperskorgen skickar jag härmed min sista kommentar behöver inte läggas ut. Jag känner att det inte fyller någon funktion att prata för döva öron. Bättre att avbryta "debatten" då det inte kommer att resultera i något. Sorgligt tycker jag då jag håller med i sakfrågan.
  Goran

  Det är okej för mig.
  Men klaga inte på "debatten" bara för att du får svar på tal, Goran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goran skriver också på min mail:

   Hej

   Om det inte redan är gjort så strunta i mitt svar på bloggen. Jag tror inte det är någon mening. Det är nog atttala för döva öron. Jag tycker det är sorgligt att det är viktigare att vinna än att föra dialog. Men så är det ibland.

   //Göan

   Radera
 12. Jag kan säga så här:
  Vanliga normala män vet inte vad vi talar om här. De har aldrig varit utsatta och har aldrig engagerat sig i kvinnors situation. De går helt enkelt omkring väldigt oskuldsfulla.
  Därför blir de väldigt kränkta när de plötsligt får skit för vad andra män gjort och gör.
  Det är sunt och friskt faktiskt.
  Dessa normala vanliga män måste inse hur det ligger till och gå i täten för ett avståndstagande från alla dessa galna kvinnohatare likaväl som från dem som bara beter sig illa av gammal tradition. Bara män kan åstadkomma det.
  För övrigt måste vi, tycker jag, vara rädda om varandra och försvara de mänskliga rättigheterna som omfattar oss alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom kvinnor som grupp inte beter sig lika illa mot män som grupp, som män som grupp gör mot kvinnor som grupp, så är det svårt att göra liknelser.

   Men tänk om vi, så fort vi talar om förintelsen av judar i nazi-Tyskland, skulle tvingas tassa på tå inför detta ämne, för att undvika att vissa tyskar kanske känner sig kränkta och/eller utpekade pga att nazisternas sjuka handlingar synliggörs?

   Tänk om jag själv var tysk och så fort denna vidriga historia drogs upp om hur judar behandlades i mitt land, skulle börja gråta och påpeka att det är mest synd om mig, som "kränks" av att andra människor visar sin avsky mot mitt lands utplåning av en hel folkgrupp? "Jag känner inga nazister, jag gasade inte ihjäl några judar, jag gillar ju faktiskt judar, prata helst inte om nazism alls - det får mig att känna mig kränkt".

   Nej, jag kan inte tycka att detta förhållningssätt är vare sig sunt eller friskt, MA. Detta är sann offermentalitet, ett sätt att fokusförskjuta, tysta, osynliggöra och förringa.

   Det sunda och friska i det läget, är att själv ta avstånd från nazismen och ställa sig på judars sida. Det sunda och friska, är att ta tydligt avstånd från de män som behandlar kvinnor och barn rysligt illa på vårt jordklot och istället ställa sig på barns och kvinnors sida. Var är alla dessa män?

   Radera
  2. När jag var ingift i norska kungahuset (:-D) så fick jag ofta höra hur dumma svenskar är.
   - Nej tack, jag vill inte ha något socker i kaffet. Det är bara svenskar som har socker i kaffet.
   Och så vidare.
   Värst var beskyllningarna om svek. Sverige hade trots allt släppt igenom de tyska tågen med soldater genom landet till Norge i samband med den tyska ockupationen där.
   Det hände sig långt innan jag var född.
   Jag kände inte ens till det utan att konsultera historieböckerna.
   Ändå fick jag stå där och skämmas.
   Jag protesterade förstås. Jag hade verkligen ingen del i de där tågtransporterna. Inte mina föräldrar heller och inga andra släktingar, vänner och bekanta före dem.
   Men Sveriges regering hade det. De valde mellan pest och kolera och undkom att få landet ockuperat. Annars hade tyskarna varit tvungna att ta Sverige för att komma åt Norge.
   Det argumentet imponerade inte på min norska familj. Tvärtom. Sverige och svenskarna var de stora svikarna.
   Så vad hände då?
   Jo, det födde en diskussion om vilka som var bäst, svenskar eller norrmän.
   Så oerhört löjligt och föga konstruktivt. Ingen vann på det.
   Om jag i stället hade fått sätta mig in i frågan så hade jag – självklart – tagit avstånd från vad svenska regeringen gjorde. Det är lätt att förstå hur norrmännen kände det den gången.
   Samtidigt var det just till Sverige de flydde och smugglade flyktingar undan Gestapo. Norge hade till och med egna militära förband här i Sverige. Om vi inte hade hållit oss undan kriget så hade de inte haft någonstans att fly.


   Jag tror följaktligen inte på kollektiv skuld.


   För drygt 300 år sedan stod Karl XII med sina trupper vid Smolensk i Ryssland. En rysk armé hade besegrats av en fjärdedel så många soldater och ryssarna. I Novozybkov cirka 50 mil söder om Smolensk kallades alla stridsdugliga män in till armen för att skrämma svenskarna på flykten.
   Så börjar den lokala historieboken om Novozybkovs historia och det är ingen tvekan om att de var skräckslagna.
   Det gick som det gick. Karl XII tvingades ge upp Moskva och vek i stället av mot Ukraina vilket slutade med slaget i Poltava och att Kalle tvingades fly gränsen till Turkiet.
   forts

   Radera
  3. forts


   Ingen i Ryssland har bråkat på mig för vad Kalle Dussin gjorde. Trots att många ryssar dog. Och ändå har jag haft en rätt omfattande verksamhet i just Novozybkov. Å andra sidan så var ju ryssarna här och skövlade och brände längs halva östersjökusten. De tog bland annat livet av min (mm mf ff) Anders Jonasson Hvitlock i sista kriget 1809.

   Men det är inget vi kan lasta varandra för nu. Skuld kan inte ärvas.

   Lika lite ska därför drottning Silvia lastas för vad hennes far eventuellt har gjort.
   Hon ska inte tvingas ta avstånd från sin älskade pappa som inte längre kan försvara sig mot beskyllningar som fegt folk kastar ur sig nu när han är borta. Det går bort helt enkelt.


   Jag tänker också på en ung man i min närhet som 16 år gammal i ett helt vanlig telefonsamtal tonåringar emellan blev utskälld efter noter av en jämnårig flicka - för att kvinnor i alla tider har varit förtryckta av män.
   - Jag vet nog hur ni är, sa hon ungefär.
   Hon hade rätt men han blev förtvivlad. Han, som värnar allt levande utom möjligen fästingar. Han var och är helt utan skuld. Han har aldrig förtryckt någon. Men han gör vad alla män borde göra, han tar ställning för jämställdhet och allas lika värde och han står för det.

   DET kan man kräva av alla – män som kvinnor.


   Män som grupp har i alla tider tryckt ner kvinnor som grupp. Det är tveklöst sant. Men ingenting blir bättre av att vi vänder på steken så att kvinnor som grupp börjar trycka ner män som grupp.
   Det är dags att sansa sig och öppna ögonen nu.
   Vi är alla individer med samma rättigheter och skyldigheter. Var och en måste ta individuellt ansvar vilket bland annat kräver att vi tar avstånd från orättvisor och förtryck. Därtill ska var och en bedömas efter respektive handlingar.

   Ungefär så tycker jag.
   Om du tycker något annat så respekterar jag dig för det.

   Personligen vill jag inte betraktas som grupp över huvud taget.

   Radera
  4. Problemet är att vi inte talar historia nu. Oavsett om vi gör det, så måste var och en kunna erkänna och inse fakta - att män har behandlat och behandlar kvinnor rysligt illa. Eller får vi inte prata om vår historia och lära av de misstag som män begår och har begått?

   Meningen med att tala om detta, är inte att belasta nutida män för vad andra män har gjort, precis som ingen belastar alla tyskar för hur illa vissa tyskar behandlade judar. Nutida män borde däremot kunna ta till sig hur illa det har gått för kvinnor under manligt enväldigt styre och se till att detta inte händer igen? Hur skall de kunna göra det när de inte ens vill erkänna hur det har sett ut och hur det ser ut i världen? Det kan de inte. Det ser vi bevis på, än idag.

   Mäns förtryck, våld, sexuella våld pågår i allra högsta grad. När bara kvinnor engagerar sig för att få stopp på detta och tvingas till oändliga, meningslösa diskussioner och tröst-samtal med män som "känner sig kränkta" av att andra män beter sig illa mot kvinnor och att kvinnor belyser detta världsproblem - då kommer vi ingen vart. Det är inte läge för män att utmåla SIG SJÄLVA som offer för kvinnor, när det är kvinnors mänskliga rättigheter som är allvarligt hotade, pga gruppen män.

   Män som Goran som påstår att han inte känner några "dåliga" män, brukar förmodligen inte ens diskutera ämnet "kvinnors mänskliga rättigheter" med andra män. Så hur vet han vad andra män tänker och tycker? Hur skall män bli medvetna, om inte kvinnor, de drabbade, får komma till tals? Vem tror att män tar tillvara på kvinnors rättigheter?
   Forts..

   Radera
  5. Forts

   Jag har börjat inse att det inte går att få med "vanliga" män på tåget. Vi feminister har försökt i flera hundra år nu och mäns retorik är densamma nu, som för hundra år sedan. De vill hellre ägna sin tid och energi åt att prata skit om kvinnorörelsen och känna sig kränkta över att kvinnor belyser allt hemskt som kvinnor och barn i världen drabbas av, på grund av gruppen män. Hur skall de kunna se de problem andra män ställer till med, om ingen talar om för dem hur det ser ut och de inte själva drabbas av det?

   Jag håller därför med dig i följande mening, MA:
   "Var och en måste ta individuellt ansvar vilket bland annat kräver att vi tar avstånd från orättvisor och förtryck."

   Jag anser att Goran inte gör det i sin första kommentar.
   "Jag vet inte vilka män ni pratar med som skuldbelägger offret. Jag känner ingen."

   Det är ungefär så långt, många män kommer i sitt tankearbete. Det sträcker sig inte längre än näsan räcker. Att ta del av vår historia, fakta, statistik och blicka ut i världen och försöka sätta sig in i andra människors (kvinnors) livssituation, är en tanke som inte ens har slagit män som Goran. "Han känner inga såna män" och därmed har han gjort gällande, att han anser att problemet är obetydligt/inte finns. Därmed har Goran förringat och försökt osynliggöra ett enormt samhällsproblem. Han känner inga och han har inte drabbats själv. Därför finns inget problem för Goran att engagera sig i eller ta avstånd ifrån. Han ser inget.

   Jag tar tex inget ansvar för, eller känner skuld för de kvinnor som beter sig illa. Tex Ingrid Carlqvist och de andra antifeminina kvinnorna. Jag motarbetar dem istället med alla medel. Jag tar inte åt mig ett dugg om någon belyser Ingrid Carlqvists agenda och absurda påståenden. Jag tar inte åt mig ett dugg om någon säger att min far är sinnesjuk och galen. Det är inte mitt problem, det säger ingenting om vem jag är. Jag kan bara instämma och ta avstånd från dessa människor och allt som de står för.

   Det tycker jag att alla män skall göra, istället för att själva tvinga in sig i gruppen "män som beter sig som svin mot kvinnor" och må dåligt över att de upplever sig tillhöra denna grupp. Ingen kvinna tror att ALLA män är svin, precis som ingen människa tror att ALLA tyskar gasade ihjäl och hatade judar.

   Jag vet inte alls hur kvinnor "trycker ner" gruppen män på samma sätt som det omvända? Det är ju inte ens möjligt, eftersom kvinnor inte har den makten i världen.

   Vuxna män borde veta vad de står för och vilka de är. Trist att de väljer att sätta sig själva i facket "dåliga män" och/eller låtsas att kvinnor gör det eller att dessa män inte existerar och är ett världsligt problem för oss alla. Kvinnor och män.

   Självklart måste vi respektera varandras åsikter, MA. Det finns inte många människor som tycker lika i allting.

   Radera
 13. Tror du Göran att det här är en debatt som handar om dig och vilka bra män du känner? Jag förstår inte varför du envisas med att andra ska fokusera på det? En ond man har våldtagit en annan människa och du kommer in och skriver att du bara känner bra män. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest synd om Goran.

   Radera
 14. Jag är inte lärare och har aldrig befunnit mig i den rollen. Det innebär inte att jag saknar förmåga att förstå de problem som lärare beskriver att de ställs inför eller jag skulle bagatellisera de problem som finns i skolan.
  Jag lider inte av någon obotlig sjukdom och har inte heller någon närstående i den situationen. Det innebär inte att jag saknar förmåga att förstå att en obotlig sjukdom påverkar en person och dess omgivning och att en sådan sjukdom orsakar reaktioner och och är oerhört tungt för både den drabbade och närstående.
  Jag har aldrig blivit såld för sexuella ändamål. Det innebär inte att jag saknar förmåga att förstå att den sortens övergrepp och våldsutövning ger upphov till stora trauman och djupgående negativa påverkan på den person som utsätts för detta. Det innebär heller inte jag negligerar att den verksamheten förekommer och låter den passera obemärkt.

  Så vad är det för fel på de "normla män", som givetvis aldrig varit kvinnor, som inte lyckas förstå det de själva aldrig upplevt? Det som de aldrig sett att andra upplever. Det som de inte ens klarar att lyssna på när "de andra", dvs kvinnor, berättar.
  Vad är det som gör dem så totalt ointresserade, oengagerade, blinda och döva när det gäller de kränkningar i olika former som kvinnor utsätts för av män? Vad är det som gör dem så förvånade över att kvinnor inte delar deras upplevelser?
  Någon förklaring på ointresset har de aldrig lämnat som jag sett eller hört, men gissningsvis är det samma sak som är grunden till att de känner sig personligt attackerade trots att de inte själva är delaktiga, nämligen en total och genuin oförmåga att tänka utanför sig själva och bortse från sina egna välutvecklade och svällande egon.
  Finns det en annan förklaring så fram med den!

  SvaraRadera
 15. De absolut flesta heterosexuella män önskar och har också relationer med kvinnor. Alla män har mammor, mor- och farmödrar. Väldigt många män har systrar och döttrar.
  Hur är det möjligt att ha nära relationer med så många kvinnor utan att intressera sig ett smack för deras välmående eller hur deras villkor ser ut?

  SvaraRadera
 16. OBSERVERA!
  Två av Gorans kommentarer hade av bloggspot lagts i skräpposten.
  Jag ber om ursäkt för det. Inte mitt fel.
  De är nu inlagda.

  SvaraRadera
 17. Goran är inte representativ för normala män. Han är bara en av papparätts/mansrörelsens kamouflerade agenter (förmodligen en höjdare i "rörelsen") som försöker så gott han kan. Inget att bry sig särskilt mycket om.

  SvaraRadera
 18. Odjur fanns ju med i rubriken. Ändå handlar det ju om människor och så olika djuren är vi ju
  trots allt inte. För några dagar sedan skrevs det om vad pingviner kunde ha för sig och det var inte
  precis någon uppbygglig läsning.

  "Men det liknar inte och har inte samma orsaker som människors nekrofili. Det är hanfåglar som under parningstiden inte kan skilja på levande och döda honor som råkar befinna sig i samma ställning, säger Douglas Russel, intendent vid Natural History Museum, enligt BBC. Det är en ställning som inbjuder till befruktning."

  Så nu kanske vi inser att det inte alltid är helt enkelt att av människors position här i livet
  utläsa deras innersta vilja ...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.