lördag 2 juni 2012

Farligt och obehagligt på nätet...

Facebook får ta emot 300 000 näthatsanmälningar i veckan!

TV4 Nyheterna:
Diskrimineringsbyråns i Uppsala utredning visar att diskriminering, kränkningar och hatbrott frodas i anonymiteten på internet och sprids vidare därifrån.
Det är allt vanligare att elever avstår från att gå till skolan på grund av näthat och kränkningar.
Diskrimineringsbyrån har startat en ny hemsida som barn och ungdomar kan vända sig till och anmäla olika typer av lagbrott kopplade till diskriminering, kränkningar och hatbrott.

För jäkligt, om ni frågar mig.
Läs till exempel:
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/jag-har-fatt-manniskor-att-ma-riktigt-illa


Har ni sett det här då?

Terrorledaren Doku Umarov låg bakom attentatet på flygplatsen Domodedovo utanför Moskva där 37 personer dog.

Ryssland vill stänga Sverigebaserad sajt

Ryska myndigheter vill stänga ner en svenskbaserad sajt som de menar är ett terrororgan från tjetjenska rebeller.
Frågan togs upp vid ett möte med FN:s säkerhetsråd nyligen.
"Ryska ambassaden hoppas att svenska myndigheter kommer att fullfölja sina skyldigheter", skriver ambassaden i Stockholm i ett uttalande till Expressen.se.
Sajten Kavkaz Center har varit omdiskuterade tidigare. Själv beskriver personerna bakom den som en tjetjensk internetbaserad nyhetsbyrå som är "internationell, oberoende och islamisk".
Dess huvudmål är att rapportera om "rysk militär aggression" i Tjetjenien.
Sedan ett antal år tillbaka är Kavkaz Center baserad i Sverige hos det svenska företaget PRQ, vilket har fått ryssarna att reagera eftersom man anser att den är en informationsportal för vad man kallar "terrororganisationen Emiratet Kaukasus" och dess självutnämnde ledare Doku Umarov som bland annat låg bakom attentatet på flygplatsen Domodedovo utanför Moskva där 37 personer dog.
Vid ett möte med FN:s säkerhetsråd i maj tog Rysslands representant, Vitaly Churkin, upp saken.

"Inte implementerat"

I ett uttalade beklagar Churkin att sajten fortfarande ligger uppe, trots att detta enligt Ryssland innebär att Sverige bryter mot säkerhetsrådets resolution 1989.
"Svenska myndigheter har fortfarande inte implementerat resolutionen, vilket tillåter sajten att fortsätta att propagera för idéer om terrorism och religiös intolerans", säger Churkin enligt uttalandet.
"Ryska ambassaden hoppas att svenska myndigheter kommer att fullfölja sina skyldigheter", skriver ambassaden i Stockholm i ett uttalande till Expressen.se.
Svenska utrikesdepartementet är medvetet om Rysslands krav:
– Ryssland har tagit upp den här frågan flera gånger. Sverige har gett svar på tal. Då har vi hänvisat till att vi har ett oberoende rättssystem och självständiga myndigheter som agerar oberoende av regeringen, säger Anna Backlund på UD:s presstjänst.

"Brett spektrum"

Mikael Viborg som driver företaget PRQ har inte hört något från svenska myndigheter om sajten, uppger han för Expressen.se.
Magnus Ranstorp, terroristexpert, känner väl till sajten som han beskriver som en av de tidigaste extremistsajterna.
Han säger att den understödjer den "idévärld som al-Qaida förespråkar".
– Det finns ett brett spektrum av information på sajten, bland annat om övergrepp från ryska militären i Tjetjenien, den handlar inte bara om terrorrelaterade händelser, säger Magnus Ranstorp.
http://www.expressen.se/nyheter/ryssland-vill-stanga-sverigebaserad-sajt/


Det här är nog inte att leka med...

1 kommentar:

  1. Föga förvånande att det är PRQ som ligger bakom. Dom är ökända för att hysa serverplats åt extremister av alla sorter.

    SvaraRadera