lördag 31 december 2011

Gott Nytt År 2012

Tag det vackert ikväll och var rädda om er!
Och aldrig mer accepterar vi något våld!189 kvinnor mördades av män de älskat och trott på under
2000-talet.
Det är inte okej!

torsdag 29 december 2011

Vallentuna Revyn gick i graven...

Tack för alla gulliga julhälsningar!
Viktiga Lena gnäller på mig för att jag inte har skrivit något här sedan före jul.
- Jag vill inte se den där gamla tomten längre, klagar hon.
Som om jag inte hade annat att göra.
Själv har jag ägnat mig åt att tvätta säkert 30 festblåsor modell gala i diskbaljan. Vi har nämligen skrotat Vallentuna Revyn efter mer än 30 års verksamhet. Vi har kört 2,5 ton kulisser och rekvisita samt 1 ton teknik (mest ljus) till tippen. Erikshjälpen har hämtat en herrans massa konstiga kläder som vi samlat på oss och som de kan sälja till förmån för sin verksamhet. Festblåsorna tog jag med mig hem. Mina egna hade jag förstås redan liksom andra tongivande damer i ensemblen har sina men nog var det 50-60 långklänningar som borde vara värda ett bättre öde än att hamna hos Erikshjälpen, tänkte jag.
Det är siden och sammet och paljetter i alla tänkbara färger och modeller. Det mesta är skräddarsytt och kostade mellan 1000:- och 2500:- i inköp per styck när det begav sig. Med tanke på att vi inte har gjort någon revy sedan 2005 hade de kostat det dubbla idag.

Jag fick för övrigt med mig herrkläder hem också. Skräddarsydda byxor med revärer, smokingar, fina västar, flugor, gördlar snygga kavajer och underbara skjortor. Herrar i min närhet har plockat åt sig. Nu vet jag inte vad jag ska göra med resten. Roger kör dem till Erikshjälpen så snart jag har packat ner det i kartonger.
 
Efter att ha hängt i det otäcka källarförrådet i många år fick alltså de vackra klänningarna komma ut i friheten, dvs de hamnade på galgar i min hall sedan alla våra ytterkläder åkt ut. Kerstin - fd grannflicka som började med att sälja programblad i fyraårsåldern men som utvecklades till en otroligt duktig skådis och sångerska -hämtade kanske hälften. Tre överfulla kassar bar hon och hennes mamma iväg härifrån för att tvätta upp i badkaret. Hoppas hon får glädje av dem nu och att hon får tillfälle att sjunga och framträda ofta framöver.

Och nu har jag alltså tvättat resten av klänningarna för hand i diskhon. Kemtvätt rekommenderas men är onödigt. Det vet jag sedan länge. Jag har alltid tvättat dessa galaklänningar i badkaret. Men nu har jag inget sådant så det fick bli diskhon.

Ni kan inte ana hur skitiga kläder kan bli av att bara hänga i ett källarförråd av betong. Jag är helt förbluffad. Varje plagg har tvättats med alla möjliga tvättmedel minst två, tre gånger och sedan sköljts mellan fem och tio gånger innan vattnet var rent. Pust och stön! Men nu är de fina och luktar gott. Återstår att se vilka skådisar som kommer hit och förser sig. Klänningarna är som sydda för ett festligt nyårskalas allihop.

Tre värstingklänningar med guldbroderier, massor med tyll och rynkade sidenärmar var jag tvungen att hänga ut på vädring. Då kom Dagmar! Och Dagmars brorsa. Och nu stormar det igen, såvitt jag förstår. Två klänningar blåste iväg och ligger på altanen. En hänger kvar som ett spöke. De ska ner i baljan allihop vad det lider. Annars får de gå i soporna.

***

Ikväll ska jag se reportaget om kungafamiljen. Enligt reklamen ska de tala ut om det otäcka mediedrev de är utsatta för. Jag instämmer, tycker det är väldigt, väldigt obehagligt. Det finns egentligen ingen rimlig anledning att svärta ner en familj på det sätt som gjorts under året. Det är skamligt helt enkelt. Jag skäms å mina kollegors vägnar.


lördag 24 december 2011

God Jul allesammans...

Här är så fullt i folk att man knappt kommer fram till datorn...

I all hast vill jag önska er alla en riktigt...

God Jul!

fredag 23 december 2011

Ett julmirakel...

Idag har jag fått tillbaka verktyg och papperskorgar i mina bloggar. Undrar hur det kommer sig. De har varit borta hos både mig och Viktiga Lena sedan vi utsattes för världens hackerattack i våras någon gång.
Tack Blogger som uppenbarligen har gjort en del ändringar.
Undrens tid är kanske ännu inte förbi...

onsdag 21 december 2011

- Inte så mycket feminism tack...

Min kompis Hasse tycker att det är alldeles för mycket feminism i bloggen numera. Han vill gärna läsa lite annat, säger han. Och det kan jag gott förstå. Det finns mycket att debattera. Dagisavgifter, folkpensioner och rätten till löständer.

För att inte tala om kungen!
Nu står det ju klart att de där gangsterbilderna är falska. Nicket Stig-Britt har löst gåtan vilket ger mig anledning att revidera mina åsikter om forumet Flashback lite grand. De gör ett och annat där som är okej eller till och med väldigt bra. Tänk om de kunde hålla sig till sånt. Vilken fantastisk nytta världen skulle kunna ha av dem då.
Men Flashback är mest ett kloakdike fyllt av lögner, spekulationer och grovt förtal. Jag säger som Karin Olsson i Expressen:
- För varje avslöjande går det hundra anonyma övertramp, kränkningar och tveksamma uppgifter, som ingen behöver ta ansvar för. Det kan aldrig vara en journalistisk verksamhet värd namnet.
Jäkla bra sagt.
Det är rent av märkligt att Stig-Britt och andra seriösa grävare ens vill synas där. Fast det vill de ju inte. Alla är i riskzonen för kvalificerad smutskastning. Alla måste vara anonyma. Någon gammaldags tjuvheder finns liksom inte på nätet. 
Det är kanske dags för ett nytt - seriöst - forum för alla som vill gräva fram sanningar.

Men åter till bloggen...
Jag tycker nog inte att det är just feminism den handlat om. Jag har alltid försökt vara humanist i stället för feminist, lite grand av båda liksom. Men det är ju som förgjort. Här på nätet finns de som ger sig sjutton på att jag verkligen är feminist och därmed tillåten att hata och förtala å det grövsta. Jag känner till en som älskar kvinnor, säger han, men hatar feminister. Och eftersom han hatar mig så måste jag ju vara feminist! Hur skulle han annars få ihop det?

Så vad säger man?
Det är liksom bara att feminista vidare för i hans hjärnkontor går ingenting annat än hans egna villfarelser in. Och så lyder jag ju inte heller när han tillämpar sin... Vad hette det nu? Tillsägningsmetoden var det visst.

På tal om ingenting, Hasse.
- Jag hittade dina paljettkortbyxor när vi rensade revyförrådet härom dagen.
Och dina gröna långkalsonger (se ovan) som jag färgade hemma i diskhon en gång för länge sedan.
Ja jäklar, så manligt.
Men det var ett bra revynummer. Tanterna i publiken skrattade så de kiknade...

Men åter till bloggen...
Det där kruxet att det finns fruntimmer som konstant bedriver någon sorts kvinnohatande könsförräderi begriper jag mig inte på.
Hur kan de ens se sig själva i spegeln?
Och vad gör de när de går på muggen?
Hoppas de att det ska växa ut en sn-pp på sn-ppan eller?
Varför går de inte tillbaka till tillverkaren och lämnar in en missnöjesreklammation? Eller byter kön?
För de är väl inte bara osolidariska med sina systrar för att genom billiga poäng få gehör hos och beröm av gubbsen?

Män brukar prata om penisavund.
Jag fattar ingenting.
Jag har alltid undrat vad det skulle kunna vara.
Så jag frågade Viktiga Lena härom dagen. Hon visste inte heller.
Vem i all världen skulle kunna vara avundsjuk på en... Ja, ni vet...
Jag vet ingen.
Men åter till bloggen...
Själv tycker jag kanske att den mest har handlat om jämställdhet mellan människor. Pellejönsarna vråååålar ju hysteriskt att män har det så illa, så illa, så illa... Ja, faktiskt sääääämst ställt i världen.
Själv påstår jag konsekvent, lungt och sansat att det är precis tvärtom.
Och som ni vet har jag rätt.
Ett annat favoritämne är vuxnas (oftast mäns) övergrepp mot barn. Det kommer jag alltid att kämpa mot och skriva om.

Men jag får kanske ta mig en titt på innehållet i bloggen och försöka hitta på några andra ämnen då och då. Alla vet ju ändå hur det faktiskt förhåller sig utan att jag ständigt behöver tala om det.
Alla människor har samma värde men kvinnor är (som kön betraktat) fortfarande förtryckta.
Vi närmare oss dock.
Och det skrämmer fullständigt sk-ten ur somliga män...

torsdag 1 december 2011

"Tjuvarnas jul" kan bli den bästa adventskalendern någonsin...

Jag har just sett första avsnittet av årets adventskalender "Tjuvarnas jul".

Åh, så bra.
Så ovanligt jättebra!
Jag ska se vartenda avsnitt!

Jag intervjuade "tjuven Kurre", dvs Gustaf Hammarsten om kalendern redan i april.
Vi satt på uteserveringen på andra sidan Västerbron från DN-skrapan sett, åt en lunch tillsammans med fotografen och pratade om inspelningen av julkalendern som just var avslutad. Allt medan medan glada män kom fram och tackade Gustaf för hans insats i "Våra vänners liv", fåglarna kvittrade och naturen sprang ut i skiraste grönska. Gustaf berättade, utan att avslöja för mycket, om "Tjuvarnas jul":

– Det är en klassisk julsaga av Stefan Roos och Per Simonsson. Det mesta utspelar sig i Gamla stan men vi har spelat in rätt mycket på Skansen också. Vi var där främst om nätterna i sex veckor förra vintern när det var som kallast. Tjuvar är ju som bekant vakna om nätterna.
"Tjuvarnas jul" handlar om en flicka som kommer till Kurre Karlsson med ett brev. Av det framgår att han är hennes pappa.
– Det blir väldigt komplicerat för Kurre som är tjuv att få ett barn på halsen. Han måste ju ta hand om henne på något sätt. Hon ser honom med ett barns oskyldiga ögon vilket får honom att omvärdera sitt liv som i en riktigt genuin julsaga.
Men inte nog med att Gustaf spelar huvudrollen. Edit och Ella medverkar också som barnhemsbarn. 
– Jag tycker mig se anlagen, erkänner Gustaf. Men jag vill verkligen inte påverka dem i deras yrkesval. Jag är glad åt att de verkade ha roligt.

Läs hela artikeln i Allas Veckotidning nr 49
Anne Kulle
Julen kändes väldigt långt borta just då men kalendern verkade onekligen lovande. Och nu kan jag bara konstatera att den verkar överträffa det mesta. Så himla kul! Jag ska se vartenda avsnitt.

Lilla Tea Stjärne, som spelar flickan Charlie, är otroligt charmig och enligt Gustaf dessutom väldigt begåvad. Vi lär alla få njuta av det allt eftersom.
Kul att se Siv Carlsson, mest känd från Vallarnas friluftsteater i Falkenberg som värsta tjuvmatronan Madame Bofvén.

Kul också att Anne Kulle i kommande avsnitt spelar direktörskan. Läs mer om  hennes och hennes livsverk Kullehusteatern här.

Och Birgitta Sundberg från Fria Teatern spelar "barnvaktstanten", ser jag. Himla roligt!
Här kan du läsa mer om Tjuvarnas jul.